Ett sätt att under koleratid skydda jig mot sjukdomen. Läkare är jag icke, blott kemist. Låt oss fe hwad kemien yrkar. Alla wertämnen undwikas, med undantag af pepr parrot, rättifa, senap och i allmänhet de kökswexter, fom tillhöra Crucifere. Rött fött är förderfligt, likaså gammalt salt fött och salt fisk. Deremot är färskt hackadt, ostekt och okokt kött, kryddadt med senap och salt eller pepparrot och salt den sundaste föra. Om sjukdomen skulle winna utbrerning må jag ej illa bedömas för mitt wälwilliga råd. En wanlig biffstet med lök, soja och dylikt smälter på twå a tre timmar. En ostekt biffstek smälter så lätt, att, om alldeles färskt fött anwändes, första gaffelbiten hunnit ingå i blodmassan innan den sista hunnit förtäras. Enligt kemiens entlar ste grunder är detta anwisning till den diet, man bör följa under koleratid. DÅ araflax, grafsik, spicket fläsk med mera förtäras med god smak, oaktadt de iunehålla tran, fom alls icke är nyttig för en orolig mage, lyckönskar jag hwar och en fom fan segra öfwer fördomen mot färskt, rått fött, bwars köttwätska är mycket mera wälgörande mid nutritionen om den förtäres i fin naturliga form, än om den i form af het och ryd: dad buljong ffall tillgodogöras. P. I. E.