OM SMÖRBEREDNING m. m. Hr majoren Gussander har anmadat Red. att meddela nedanstående, som torde interessera landtbrukare: Det har alltid varit min mening, att, efter vunnen säker erfarenhet om enklaste och naturligaste sättet att tillgodogöra mjölkprodukterna, meddela allmänheten densamma; nu uppmanas jag äfven dertill genom den i J4 4 af Tidskriften för Landtmän m. m. införda doktor Trommers förbättrade method för beredning af smör och ost. Vi hafva båda utgått från samma ide, att förekomma den skadliga fnjölksyrans utbildning — han — på ett sätt, som bevisar att mjölken efter isilningen har ämnet dertill i behåll, — jag — från den synpunkten, att den spenvarma mjölken, från första ögonblicket den kommer ur jufret, bör lemnas i tillfälle att, genom sin värma, i den svalare luften och de kallare mjölkkärlena, med hvilka den genast kommer i beröring, utan tillsatser, få afdunsta mjölksyran, i gas-form. Trommer nyttjar en viss qvantitet soda, för att uppdrifva smörfettet ur de mjölkkar han föreslår, hvarigenom han erhåller mera smör, än efter vanlig skumning af mjölkbunkar; och för att få tiden för skumningen bestämd, föreslår han att man hvarje timma skall aftappa några lod mjölk, hvarpå det skall synas. — Jag bestämmer tiden derföre efter värmegraden i mjölkrummet, och händer då aldrig att den surnar, äfven i den varmaste sommar, såsom det lärer hända herr Trommer. Trommer medgifver, att grädden ej kan begagnas till the och kaffe, ty då den kommer i ett varmt tillstånd ger den obehaglig lukt och smak — likaså måste det gå med smöret i matlagningen, och hurudan kärnoch den skummade mjölken blir är ej omnämdt, men det måste blifva relativt lika. — Efter min method äro alla produkterna, huru de än må begagnas, alltid fullkomligt välsmakliga, syroch luktfria. Hvad åter vidkommer den stora besparing i kostnad för en så betydlig mängd mjölkbunkar, som derigenom kunna umbäras, äfvensom lindringen i arbete och besvär, så må följande hvad angår priset OTEL