Article Image
; Han sålt åt gummor Mång strut, strut, Ty far min bakte, Så kringlan smakte Sehr gut, gut. Och jag, hand arfwing, har nu en Hel million, on, Snå kringlor skickat till Londons expo sition, tion, De woro alla Hwad man plär kalla Lull, lull, lull. Dem har jag bakat, Och de ha smakat John Bull, Bull. Hwarjchanda: — Man kan med fullt skäl pästå att allt som kryper och flyger här i merl: den, allt fom wexer ofwan eller under jord i en eller annan form blifwit ber gagnadt af menniskan såsom näringåmes del. Knappast i någonting råka tycke och smak så i strid med hwarandra, som på det egentliga smakomrädet — ätande. Ett stycke oxkött, wildt eller kyckling bes traktas af of såsom wäsentliga bejtåndsdelar af en wäl anrättad måltid, hwaremot Eskimåen med begärlighet slukar de osnyggaste talgljus, Grönkindaren ffjälspäck och hwalfiskstjertar, Ceylons inbyg: gare elefantfötter, inlagda i palmättika och cayennepeppar, Araben ett af fönders malna gräshoppor bakadt bröd, Chinesen äter silkesmaskar som tilltugg wid sitt säckra bord, hwilket prålar med Half kläckta ägg, hafssnäckor, råttor, grodor och hundar. Buschmännen äta spindlar, och Hottentotten kommer i extas öfwer en anrättning af med fett insmorda mas skar. J qvantitativt afseende äro ans språken lika skiljaktiga fom i avalitativt. Medan den måttlige och förnöjsamme Hinduen endast då och då mellan solens upps och uedgång förtär ett skedblad ris, bade en Rysk Tartar, enligt Kapten j Cochranes berättelse, inom 24 timmar förtärt bakparten af en occ och fom dryck dertill 20 ffålp. fett, oberäknadt ett mots swarande qvantum smält smör. — Fastighetawärdet i Paris. För att gifwa ett exempel på i hwilken pro: portion detta stigit under 70 år, må endast anföras, att ett hotel wid rue Caumartin med tillhörande trädgård under irettoriets tid fäldes för 80,000, under! restaurationen för 500,600 och för några weckor sedan för 2,500,000 francs.

10 mars 1860, sida 4

Thumbnail