Article Image
sas, efter hvilka saften tillsättes den öfriga vätskan. Derefter upplöses i denna vätska 20 skälpund socker och 3 uns vinsten. Om några timmar begynner jäsningen. Sedan jäsningen fullständigt försiggått tillsättes 2 kannor konjak, hvarefter vinet får stå en vecka, tömmes sedan af, hvarefter det ytterligare får ligga 2 månader. Nu aftömmes det för andra gången, fatet tillsprundas och får så länge ligga i en sval källare, tills det erhållit den högsta fullkomlighet. 7. Vin af hvita vinbär efter Schmidt. Detta beredas efter föregående anvisning af 18 kannor hvita vinbär, 2 kannor hvita krusbär, 25 skålpund hvitt socker, 1 uns hvit vinsten, 1 uns bittermandel, 18 kannor vatten och 2 kannor konjak. 8. Madleiravin af vinbär efter Dittrich. Till 15 skålp. vinbärssaft och 15 skålp. krusbärssaft sättes 43 å 5 kannor vatten, 8—10 skålp. socker. Saften fylles på en kagge och får ligga så länge på en sval plats, tills saften blifvit klar, hvarefter den försigtigt afhälles i ett annat fat eller kagge och till hvart 7:de skålp. saft sättes 13 kanna franskt bränvin. Man tillsprundar fatet väl och låter vinet ligga 3 månader, efter hvilken tid det är drickbart och liknande madeiravin i smak och styrka. I. Vin af svarta vinbär beredes på följande sätt: 3 skålp. svarta vinbär, 3 skålp. svarta vinbärsblad skurna, : qvintin nejlikor, 3 qvintin kanel, 2 skålp. socker, 3 skålp. vinsprit och 4 skålp. vatten. Sedan sockret blifvit upplöst i det ofvannämnda qvantum vatten och detta jemte de öfriga ingredienserna slagits i en kagge, denna tilltäppt fått ligga 14 dagar, pressas massan och efter 2 dagars förlopp filtreras, hvarefter vinet är färdigt. Det kan förvaras i väl tillkorkade buteljer ganska länge.

11 augusti 1865, sida 3

Thumbnail