tion af kött och talg m. m.), som på mjolkaskastning, och de särskilda kännetecknen for goda nötkreatur i begge dessa hänseenden, — ytterlåran upplyst medelst talrika träsnitt. Läran om utfodringen, med talrika exempel för olika foderblandningar och rön vunna vid olika fodringsförsök, jemte grundlig anvisning huru de olika foderslagen bäst skola tillgodogöras, torde förtjena särskild uppmärksamhet af hvarje tänkande landtman, äfven sådana som hafva endast mindre jordbruk. Ehuru Förf. med förkärlek framhåller nödvändigheten och fördelarne af att, mera än som hittills skett, vid boskapens afvel uppfödande fästa afseende på gödningsförmåga och köttproduktion, saknas icke goda och utförliga anvisningar huru mjölkhushållning med största fördel skall bedrifvas. Den statsekonomiska vigten af en ändamålsenlig boskapsafvel är klart framhällen. En mängd analyser, rön och exempel belysa den praktiska vigten af de teoretiska lärorna. Flera af Sveriges och utlandets utmärktaste landthushållare hafva lemnat bidrag ur sin erfarenhet: sålunda finner läsaren här utförlig underrättelse om den berömde veterinärläkaren Angelins metod för bedömande af mjölkkor, uppgifter och rön af Hrr Odelberg, Lindeqvist, Bladin (om Herjeualens boskap), Veman (om Smålandsboskapen), grefve Hamilton på Österäng m. fl., samt uppgifter på mjölkafkastningar såväl från utlandet som från Svenska stamholländerier och enskilda landtbrukare. AIven gödselproduktionen och dess betydelse afhandlas utförligt. Talrika tabeller, exempel, asbildningar illustrera texten. I den af professor Arrhenius utgifna ÅTidskritt för Landtmannaoch Kommunal-Ekon omi, 1861 års 3:dje häfte, ytttras om detta verk: en — — Läsaren finner här en rik samling af rön och facta, hemtade dels från utlänska hithörande specialarbeten, journaler och tidskrister, alltsammans framstäldt med Författarens välkända, lätta och prydliga stil. Genom det rika nraterial, som här finnes samladt, kun detta arbete anses såsom cn encyklopedi öfver hithörande litteratur — och det skall ofelbart komma att utgöra en prydnad för hvarje bildad svensk landtmans bibliothek, likasom det ej lider något tvifvel att det väsendtligen skall bidraga att främja boskapskötselns utveckling och förkofran inom vårt land. Nathhorst, Hj., Några ord om vilkoren för Svenska jordbrukets utveckling. h. 1 Rdr 25 öre Nathhorst, Hj., Belgiens åkerbruk. Etter Poggendorffss ,die Landwirthschaft in Belgien?, Annuaire des Agricoles, m. fl. urbeten. Med en karta öfver Belgien och dess kulturzoner samt 5 andra planscher. h. 2 Rdr. Belgien stär, såsom bekant, främst af Europas länder, i fråga om jordbruk och landthusballmng damt dertill hörande binäringar. En väl uliattau berättelse om hvad detta land erbjuder märkligast för landthushällaren måste för hvarje tänkande landtman vara både underhållande och lärorik. Men älven andra än landtmän torde med nöje och gagn taga kännedom al den mängd statistiska uppgifter som här framläggas, berättelsen om atskilliga industriela anläggningar, om lanatbruksuppiustringsanstalter, om städernas kreatursmarknader, sermes des bouces. slagtarhus, m. m. För hvarje riksdugsman och offentlig man i allmänhet, böra uppgilterna om landtbruksmyndigheterna och astustelser till samt åtgärder för landtbrukets sromma, vara al stort intresse. — Plancherna omsatta — utom en karta öfver Belgiens kulturzoner —: plan al en serme vid Ghistelles, ängsvattnings-anlägguing i Campinen, öflversilning i Campinen, ett hollanacri i Cumpinen, öfversilningsanläggning pa domänen Postel. Af samme utgifvaren har förut utkommit: Cairdis bref om Englands åkerbruk, h. o Rdr. samt Sachsiska åkerbrukets utveckling, efter Renuing, h. 1 Rdr 50 öre. Den landthushallare som vili besöka de tre länder i Europa, der ban har mest att lära — Belgien, Englanu, Sachsen —, finner i dessa böcker goda vägvisare; och för den som saknar tillfälle att resa och se med egna ögon, erbjuda de en ersättning och ett medel att tillegna sig anura länders framsteg och förbättringar. Nerman, Handledning i Alvägningskonsten — se bibliothek i praktisk Lanutnushallumg. Nonnen, Edv., om rofodling; utförug beskrifning huru denna i 26 år med tördel iakats vid Degeberg och om försök som dermed skett pa stylvare lerjord. Med en förutgaende berätterse om Degebergs landtbruksskola för ar 1854 Samt ett tullägg om Svenska Landtbrukets narvarande stallning. h. 35 öre. Nonnen, Edv., Betraktelser öfver soderodlingens vigt, med beskrifning om odlingen af rotirukter och af rofvor i synnerhet, även för mindre jordbrukare. h. 25 öre. Sachsiska äkerbrukets utveckling. Ester generalsekret. D:r Reunings embetsberättesse, al. Hj. Nathhorst. h. 1 Rdr 50 öre. . Boken innehåller: Första afdelningen, Akerbrukets allmänna utveckling. 1) Några ord om Sachsens förhållande i allmänhet; 2) Landtbäukssorhallanden och jordbrukets utveckling ;) Kultur-luger; 4) Landtbrukarens bilning; 5) Landtbruksvetenskapens utbildning; 6) Landtbruksmyndigheternas verksamhet; 7) Landtbruks-expositioner; 8) Landtbiukets understöd med pekuniera medel; 9) Lanutbruksjöreningarne; 10) Landtbrukslitteraturen, 11) Sltistik; 12) Kapital och arbete; 13) Afsättnangen; 14) Tull; 15) Landtbrukets produkter. Andra afdelningen, Utvecklingen af Landthushallningens särskilda grenar. 1) Växdoöljden; 2) Asdikumgen; 3) Akerns bearbetning; 4) Växternas näringsämnen; 5) Ladugardsgödseln; 6) Bigödningsmedel (Benmjöl, Guano, Oljkakor och Maltgroddar, Chilisalpeter ocb Svafvelsyrad Ammoniak, Djuraflall, Natiguld, Kalk, Mergel, Gips eller svafvelsyrad Kalk, Godselsalt och koksalt, Aska); 7) Gödningsämnenas relativa värde; 8) Utsäde; 9) Om vexling af utsäde. Inforandet uf nya växter (Hvete, Råg, Korn, Hafre, Arter, Lupiner, Mais, Potatis, öfriga rotfrukter, klöfverurtade växter (klöfver, esparcette, lucern, svensk kIfverj, Gräs, Oljväxterna, Tobak, Kardborrar, Fruktodling, Trådgardsskötsel, Vinodling, Humleodling); 10 (Angskötsel; 11) Skoghushållning; 12) Akerbruksredskap och maskiner; 13) Landtbruksbyggnader; 14) Landtbrukets binäringar (Linberedningen, Bränvinsbränning, Oltillverkning, Tillverkning af hvitbetsocker, Stärkelse-och Sirupstillverkning, Mjölberedning och Brödbakning); 15) Tillgodogörandet af Landtbru