Ekonomiskt. Trichinförskräckelsen. Under denne ofverskrift meddelar tidningen Kalmar föl jande af en väl känd signatur till tidninger insänd uppsats: Man kan väl knappt tänka sig någon allmär angelägenhet så rent af opraktiskt bebandlad som frågan om trichinerna — en ganska vigtig fråga, enär den ur vår matredning hotar att utstryka ett af våra vanligaste födoämnen. Man har nemligen gjort allt för att uppjaga fantasien; men nästan ingenting för alt, om möjligt, förebygga trichinsjukan i Sverge. Man har till och med ej brytt sig om att taga reda på huruvida ej tillagningen af fläskrätter hos oss är en helt annan än i Tyskland. Svenskarne äro icke gourmander, som vilja äta rå eller halfrå mat. I Tyskland har , bildningen gått längre; men derpå synes man ej vilja fästa uppmärksamheten. I Sverge förtäres fläsk vanligen kokadt eller stekt och trichinerna skulle vara riktigt trollska om de, mot alla lagar, som i öfrigt gälla för den organiska naturen, tålde 100 eller 200 graders hetta utan att dö. Vidare låter man i Sverge fläsk, som skall rökas och ätas spicket, ligga sex veckor eller två månader i god saltlake — och under denna tid förstöras trichiperna. Vidare begagnas här vanligen varmrökDing, som äfven dödar trichinernaResultatet blir: att man i Sverge, endast ledd af vårt mindre utbildade smaksinne, tillagar fläsket på ett sätt, som i de allra flesta fall förebygger all fara. Almanachan innehåller en läsvärd artikel i ämnet. Den är endast möjligen något för lång och läses således ej af alla och fastnar trögare i minnet. Den innehåller dock att väl kokadt — eller väl stekt — eller väl genomsaltadt och varmrökt fläsk icke är farligt. Den mikroskopiska undersökningen kan ej ha värde annorstädes än der någon trichinbyrå finnes — en förmån, som, af vaturliga skäl, icke kan tillfalla landsbygden. Våra landtbrukare, som sjelfve uppföda svin till egen förbrukning, kunna verkligen icke skicka sina fläskbitar 3 eller 10 mil till staden för att besigtigas och stämplas, utan äro hemfallua åt eländet. Dessutom kan lätteligen hända att man i handel kan få fläsk med falsk stämpel, och då försvinner all garanti. Af allt detta torde man finna att alla de åtgärder man här vidtagit på det hela äro opraktiska, liksom, i betraktande af att man i Sverge icke äter rått fläsk — man ej behöfver just lägga synnerlig vigt uppå att man förtär rå flaskpölsa i Hedersleben. Intet enda sjukdomsfall af trichiner har hittills athörts i Sverge, fastän man på många trichinbyråer upptäckt detta parasitdjur i fläsket efter slagtade svinkreatur. Man kan således taga för afgjordt, att trichinhaltigt fläsk mångenstädes blifvit förtärdt; men tillagadt på svenskt mantr — väl kokadt — väl stekt eller starkt snltadt eller varmrökt. I stället för att skrika den ena öfver den andra om trichinsjukans alla fasor, synes det vara bäst att vi lemna trichinerna i sitt värde och helt enkelt koka eller steka vårt matfläsk, samt lugna oss med den fromma tron att kokade och stekta trichiner lika litet lefva upp igen, som