Ekonomiskt. Utländskt mjöls begärlighet förklaras af Eskilstuna-korrespondenten sålunda: Orsaken till det utländska mjölets företräde är icke beroende af den utländska sädens bättre qvalite, hvilken, med få undantag, är sämre än den inhemska, utan af vår säds dåliga förmalning genom gnidning, hvaraf en större hetta uppkommer, som föranleder till degens mindre benågenhet för jäsningsprocessens uppkomst och utveckling, hvarför de flesta bagare funnit nödigt att begagna en blandning af utländskt och inhemskt mjöl för att kunna erbålla ett mörare och porösare bröd, ehuru det utländska mjölet stått till högre pris. Till förekommande af så kallad gnidmalning med dervid uppkommande hetta och större afdamniag samt intorkning under malningen äro qvarnarne i utlandet försedde med en eller flera par stenar för sädens krossning, hvilken föregår malningen. Ett par stenar, inrättade för sädens krossning, afverka 4 å 5 t:r i timman eller minst 100 ter i dygnet.