om kaffes och chokoladets ursprung och spridning, dessa dryckers ändamålsoch princeipenliga: tillagning; om kaffebönan och kakaon såsom handelsvara; om importen dera: seden 1842; om tillverkning och förfalskning m. m.; jemte några yttranden om dessa dryc: kers verkan, af flere utmärkte män, såsom Böcker, Hahnemann, Huss, Linnå, Payen m. fl.;. af Carl J. Grafström. Stockholm 1855. 32 sk. bko. I den utförliga titeln finner läsaren den bästa redogörelsen för bokens innehåll. Det är ovanligt-nognatt se en industriidkare inom hr Grafströms område uppträda såsom författare, för att lära den stora allmänheten hemligheterna af sin egen konst. Författaren säger i sitt korta förord, att skriften är föranledd a! önskan att söka sprida en bättre kännedom om Frden enkla konsten att på ett ändamålsenligt -sätt tillaga de båda dryckerna ,af god beskaffenhet: Vi tro också att han deri ganska förträffligt lyckats. Han utdömmer, såsom man kunde vänta; båda dryckernas beredning genom kokning, såsom det ännu i mängden af svenska hushåll dermed tillgår. Han visar på det mest öfvertygande sätt att denna :metod: ej blott lemnar ett för helsan skadligt kaffe med en sämre smak, utan äfven, genom förspillandet af kaffebönans ädlaste beståndsdelar, vållar en nationalförlust af 4 millioner kaffebönor årligen, motsvarande i penningar nära 2 millioner rdr rgs. Den numera öfverallt i andra länder, särdeles Tyskland :och Frankrike, vanliga metoden att desällera drycken genom det malda kaffets besutning med varmt vatten, lemnar icke blot en långt bättre och helsosammare dryck än dekokten, utan är också långt angenämare och beqvämare, då dertill erfordras mindre tid och hela operationen, liksom med tå, kan ske vid bordet af husmodren. En reform i detta afseende vore verkligen tidsenlig. I afseende på chokoladet ogillar hr Grafström äfvenledes beredningen genom kokning samt utdömmer för öfrigt helt och hållet bru ket af kakao eller osockradt chokolad, äfvsnsom han anser dess tillagning med mjölk oMhelgosammare och mindre välsmakande än der med vatten. Efter hans anvisning skulle det gå som ingenting att af sockradt chokolad -på en liten stund och med ringa besvär bereda ett ypperligt chokolad. Hvarje husmoder kan göra experimentet. Teet och dess behandling har hr Grafström alldeles utelemnat. Det är skada. Utom sjelfva anvisningarne till kaffeoch chokoladberedning har författaren uppställt ämnenas kemiska analyser i ordentligt vetenskaplig form och meddelat , några historiska och statistiska upplysningar af verkligt inDå i medeltal i Frankrike hvarje person årligen endast förbrukar 177, samt i EngTand 1, kaffe, förbrukas i Sverge 273, men ä Belgien ända till 9 , Af chokolad deremot kommer årligen i Frankrike på hvarje person 7, lod, i England 41,, men i Sverge endast 1, lod. Förhållandet af konsumtio nen i allmänhet af t, kaffe och chokolad uppställes sålunda : kinesiskt te 2200 millioner L, kaffe 600 mill., kakao 100 mill. Konsumtionen af ehokolad på hela jorden är säJedes ej Yy, och: kaffekonsumtionen ej fullt I, af tåets. Den lilla skriften är. väl värd att läsa; och egas inom-hvarje hushåll, der man är angelägen om konsumtionsämnenas bästa och ändamålsenligaste användande. — Sverges Rikes Grundlagar och konstitutionella statuter samt Norges Riges Grundlov. Med fastställda ändringar, hänvisningar till parallelställen och. ett fullständigt register öfver undlagarne samt riksakten. Stockholm, Huldberg-18552 Det är särdeles glädjande att under senare tider allt flera billiga och populära upplagor af grundlagarne utgifvits, och man torde.deraf kunna, draga den. slutsatsen att den svenska allmänheten känner behof ait bättre än förr göra sig, bekant med inrättningen af fosterJandets och grannrikets statsskick. För mindre än ett år sedan hade vi tillfredsställelsen att anmäla professor Naumanns högst förtjenstfulla upplaga af grundlagarne, och nu redan en ny upplaga i fickformat och med mindre innehåll men gänska väl ordnad och genom införandet: af hänvisningar från den ena grundlagsparagrafen tillden andra sätdeles praktisk och användbar. : Hr mag. Ekbohrn, som besörjt närvarande upplaga, säger i sitt förord-att han redan i flere år varit sysselsatt med :samlande af materialier en ny ndlagsupplagaj. och att, dåunder tiden pro— Noumanne högst värdefulla arbete utkom, han ej ansett sig böra täfla med en sådan föregångare samt att han derföre inskränkt sig till att utgifva en liten upplaga för billigare pris, hvarvid han lagt prof.-Naumanus edition till grund. Utom parallelställena förekomma äfven några korta anmärkningar och härivisningar till Naumanns arbeten. PRESS AANNNSOSSRE AES Tidningspressen i Ryssland. ). uu ff (Efter Pays,. NP Rs NA