Article Image
i JT1land all gora en bestrifntug fu ceh modus operandi. Wi ha alltså först en trälåta omkring 18 tum i fyrkant, och om man lyfter upp locket, finner man den runtt omkring wara beklädd med swart filt (fom innesluter en tjock ftoprpnina), lemnante ett öppet rum i mitten, hwilket innehåller en rund bleckrosa. Man bad of artigt att uppgifwa något förcämne för att wisa sättet att begagna apparaten; och sedan man hos närmafte tjäverfä-månglare utsölt en höna med sofwande utseende, lares ren in bleckdosan (jom är sjelfwa kokkärlet och har ett sårant lod som på en wanlig fåd: panna), en tillräcklig qvantitet watten för att betäcka hönan hälldes på, potatis och ris inlades, och lotkärlet togs här: efter upp och sattes på wanlig eld. Så snart innehållet kommit i kokning, togs tärlet hastigt of elren och nersläpp tes på fin plats I lådan; en tyna af swart filt lades öfwer ven, tådlodet slöts från elten aflägsnaste ändan af rummet. Twå timmar derefter öppnades lärtan, dynan borttogs, dosans lock lyftades af, och en högst aptitlig lult lofware något fom också ritligen hells. Hönan hate på detta antomatiska sätt blifwit Ypper: liat kolat, och tet war tyrligt, att den förlust i wälsmakliabet och angenäm lukt, som uppstår wid ben wanliga kokninasprocessen, förekommite i tetta fall. Pos tatis och rig woro lika til frersställande. Wi hoppas lifligt, att hemliaheten af denna magiska koknina skall spritas utom lands ide blott i de föttiaes hem, utan äfwen bland dem, fom för längefedan ledsnat wid brådkokt, saftlös mat, hwars godhet blifwit i fyrsprång bortkokad. Norrmännens skarpa förständ är aanska wäl kändt, och wi undra icke på, att bland andra förnuftiaa bruk hos detta lands allmoge ha de ett sätt att slippa äta widbränd soppa genom att taga den af elden, så snart den wisar tecken till kofning och sätta in ren i en aryta eller kruka, bmilla de öiwertäcka med hö, tillräckliat länge för att få maten fullfoms lint tokad. De ha länge wetat, att om maten en gång blifwit upphettad til en wiss arar, behöfwer man, för att få den fotad, endast förhindra hettan att på bort genom berörina med kall luft. Det är tätt fill, och lådan bars bort till ren tillämpningen af denna princip (bwilken är wetenskapligt riktig och få nammal som bergen) fom haft ten uppfinning till resultat, bwilken benämnes: Förs bättrad, sjelfwerkande norsk kokapparat. Trälåran är så konstruerad, att den icke är ledande för wärme och löld, och tem peraturens reruktion i hwad flagg ämne som helst, fom nedsättes deri, sker få aratrwis och långsamt, att ev kanna wats ten, som mid 212! Fahr. insättes, ffulle hålla 1409 efter 24 timmars förlopp. Såsom wäl bekant är, föreskrifwer lölskemien, att kött, antingen det kokas eller stokes, sörst skall u:sättas för stark hetta för att få saften att stanna och derefter kofas lånasamt mid låa tempes ratur. Uraktlåtandet of denna elemens tära wetenskapliga sats röjer fia på ett cbehaaliat fött i den hårda, osmältbara, saftlösa massa, man få ofta finner på mittaaeborden, Den automatiffa apa raten rerucerar aftunstningen till ett minimum, och häraf kommer ren utmärkt fina smaten och den närante beskaffenheten hes de lifsmedel som tillagats dermed. huru mångahanda sätt denna uppfinning kan anwändas och huru många fördelar nörgas hålla eld från tet ena målet till tet andra hela fommaren i ända, fan all erferterlia keknina unvangörag tidigt på morgenen. Eldarne funna derefter fläckas. Som naturens krafter arbeta luant od) regelbundet, med steor fördel erjättande den loslsamma etillräckliaheten af mat fom helst, fem blifwit insatt i tot: ningslåran. Möjligbeten of en minskad stenkoleörbrukning giswer löfte om en tlarrre himmel och en renare atmosfer jemte deraf följande förmåner för innes månarneg helsa i wåra stora stäter. All Man fan mid första ögonkastet fe, på ven erbjuder. Ensamt besparingen på bränsle skall bli ofantlig i stäbet för att tjenares intermittenta tillsyn, lan man ha ett warmt mål till och med efter 17 eller 18 timmars isolerina af hwat slaas

24 mars 1868, sida 4

Thumbnail