Article Image
lig brödbakning. En liten tillblandning af sädesmjöl gifwer brödet ett fastare sammanhang samt behagligare smak. Med tillsättning af en fjerdedel råg: elter forne mjöl och jäst, såsom wanliat, erhåller man ett rätt ätbart brör, fom fan förs waras lång tid utan att försämras af ofmat eller ohyra. Jslandslajwen deremet är ej få tjenlig till brörberedning, som ven förre; men den är mera förande och fan med tillsats af sätesmjöl anwändas till ett helsosamt bröd. Ensamt gifwer mjöl af islandelafwen ide någon fammanbhängande massa, utan måste alltid blandas med särcsmjöl och bafningen, måste ske hastigt, att ej degen styfnar. Afwen mer tillsats af kokare och stampade potatis erhålles ett godt tunnbröd. Det förs månligaste sättet att anwända islands: lafwen wid brörberedning är dock att i den här nedanföre beskrifna gröten af denna laf, medan den ännu är warm, inknåda sädesmjöl till lagom stadga af deg, fom utkaflas och gräddas. (Forts.)

11 september 1866, sida 4

Thumbnail