Skörd af säd wid olika mognadsgrad. Att den redan länge kända regeln, att tidigt skördad säd lemnar wackrare korn och mindre spillmån, än sent skördad, ännu finner så föga tillämpning hos det stora flertalet af landtmän, torde med skäl böra tillskrifwas farhågan, att färegkornen genom en tidigare skörd, innan de ännu äro fullmogna, skola förlora i nitseende och wigt. Ett försök rörande detta ämne, utfördt å försöksfältet wid Chemnitz, lemnar åtskilliga fakta, hwilka torde förtjena meddelas såsom bidragan. de till att häfwa förutnämnda farhåga. ÅA ett fält, besådt med wårhwete, fför: dades under sistlidet års höft ifrån och med den 19 Aupujti, då hwetekornen wisserligen ännu woro gröna, mjuka och mjölkiga, men dock redan uppnått en normal storlek, med 3 dagars mellantid för hwarje gång, ett större antal strån af möjligast likartad mognadsgrad. De afskuros tätt ofwanom roten, samt ut: tröskades dels genast, dels först under derpå följande November månad, dessa sednare intilldess upphängda uti knippor i laboratoriet. Genom ;wägningar och analysering fann man med bestämbdhet, att de tidiat ffördade kornen wunno tillökning ej blott uti organisk substans, utan oc i öfriga ber ståndsdelar, om de under längre tid lem: nades i organisk förening med halmen. Denna wigtstillökniug eler s. k. efter: mognad egde dock blott rum med deu tis digaste skörden, ty redan den andra, mid hwilken kornen likfullt ännu hade en guls grön färg med mjuk kärna, wisade ej någon dylik. Sannolikt synes ock wara, att smärre, minst utbildade korn tilltaga mer, än re större, hwadan denna efter: mognad skulle åstadkomma en större jemnhet bland kornen. Å andra sidan ådagalägga dessa försök, att plantorna, aenom en något senare örd, genom roten upptaga en större mängd af såwäl organiska, fom oorganis ffa ämnen, än hwad de winna genom den s. k. eftermognaden efter skörden. Hänföras de wunna resultaten till för: hållandet i stort, synes deraf, att, om man ock å ena sidan icke funnit hela den fördel, som man wanligen anser sädens eftermognad medföra, förwerkligad, måste man å andra sidan erkänna, att den minffe ning i sädeskornens wigt, fom en för tidig skörd i allmänhet ännu anses med föra, i werkligheten är af ringa betydenbet, på fin höjd uppgående till 5 Pros cent, och följaktligen betydligt underftigande den förlust, fom uppkommer genom att wänta med skörden, tills fornen blifwit hårda, och deras förening med axet börjat lossna.