Article Image
Några ord om kaffe. Den förnämsta orsaken, hwilken gjort kaffets begagnande allmänt ibland alla folkklasser, är ten wälfmafante och lifwande egenskapen hos denna dryck, fom muntrar sinnet till ökad werksamhet och wederqwickelse, utan att såsom bränwin, öl eller win wara rusgifwande. Månne hwarje husmoder förstår att göra kaffedrycken till en läckerhet? Läsa rinnan torde ursäkta mig, om jag beswarar denna fråga med nej; th huru fan kaffe, blandadt med brändt hwete, råg, potatis, morötter, ärter eller cichoria, hafwa annat än en widrig smak och tessutom är en sådan blandnina för bälfan skadlig! Det, fom minst förderfwar kaffets goda smak samt för hälsan är minst skadligt, är en ringa tillsats af brändt korn För att erhålla godt kaffe, får det ej brännas längre än till dess en och annan böna börjar swettas, då går man ett par hwarf kring golfwet med brännarens lock öppet i det rum, der möjs ligen osund luft finnes, hwarigenom denna förswinner; sedan tömmes brännaren öfwer ett papper, der bönorna bredas i tunnt lager och sedan de fwalnat (icke förr) förwaras de i ett wäl täckt kärl. Kaffe är wälsmaligast, om vet kokas fort efter teff brännina, utan blandning, men en liten bit af vet s. k. fiffffinnet eller klarpapperet är en oundwiklig tillsats för att få det klart. Kaffe, vå detta fött tillrett, samt efter upp: hällningen, blandadt med tjod god grärda, förtager småningom allt begär efter ruggifwande drycker; alltså har hwarje hugs moder ett mäatigt medel i sin hand att häfwa ten wederstyggliga dryckenskapen. — Will man göra sig till godo största delen af det, som under bränningen och kokningen bortdunstar, förfar man på följande sätt: Af 1 skålp. kaffe brännes hälften, som ofwan sagt är, men andra hälften tills det blir ljusbrunt, males och tömmes tillsammans i ett kärl, hwarpå slås minst 60 koppar kolbett watten samt genast tilltäppes; TÅ detta kaffe efter 24 timmar uppbälles på krus eller buteljer att förwaras, är det klart och behöfwer endast uppkokas för att wara en af de herrligaste drycker. Af kaffegruset to: tas 20. keprar godt kaffe Gellivarewerken. Wid en nyligen hållen bolagsstämma

24 december 1864, sida 4

Thumbnail