Fisk såsom näringsmedel. I Revue des deux mondes för den 15 Jan. har J. J. Bande lemnat en från statsekonomisk synpunkt författad afhandling om färskvattensfiskarna, hvilken afhandling, ehuru den afser franska förhållanden, dock torde förtjena att under -en eller annan form blifva införd i någon af våra svenska tidskrifter, helst ett varmt intresse nu börjat visa sig för fiskeriernas ordnande, för att i en framtid få dem uppbringade till en större afkastning. En punkt i afhandlingen har ett så omedelbart intres se för hvar och en, som af böjelse eller nödvändighet använder fisk till sina måltider, att vi anse oss böra lemna ett utdrag deraf till gagn för fiskare, fiskhandlare, restauratörer, och husmödrar. Det är nemligen författarens framställning af det inflytande, som fiskens dödssätt har på köttets beskaffenhet och dess deraf beroende smak och näringskraft Hvarje husmoder känner att de i det tekniska köksspråket s k. matta eller döda fiskarna lemna en mindre god anrättning än de lefvande Men författaren stannar icke härvid, han påstår till och med att den fisk, som emottages i lefvande tillstånd kan hafva förlorat en stor del af både smak och näringsvärde, när den antingen varit länge ofvan vattnet eller t. o. m. i detta länge hängt på kroken eller sprattlat i nätet. Den bästa och smakligaste näring gifver enligt Banderns äsigt den fisk, som i samma ögonblick som han fastnat på kroken eller kommit i nätet, upptages, dödas med knifven och befrias från blod och inelfvor. Ett långvarigt, och smärtsamt dödssätt således i all synnerhet qväfningen iluften, förderfvar fiskens kött, hvilken äfven försämras om det icke med det snaraste blir befriadt från blod och inelfvor, emedan dessa beståndsdelar mycket hastigt upplösas, dervid de meddela sin förskämning till köttet, som ensamt för sig kan hålla sig friskt en längre tid. Till stöd för sin åsigt åberopar författaren den kända egenskapen hos villebråd, såsom vildsvin, hjortar och harar, hvilkas kött förderfvas, när djuret underkastas en långsam dödskamp. Han kunde hafva tillagt: att Liebig i sina kemiska bref t. o. m. anfört exempel på, att djurens kött under sådana omständigheter har verkat såsom ett dödande gift på dem, som förtärt det, äfvensom det faktum, att fisken i EBagland och Holland är långt mera välsmakande än den som fås i Frankrike, oaktadt förhållandena äro lika blott med det undantag att i förstnämnde länder dödas fisken så snart den är ta