— Sjelfmättad rag till bröodbats ning. Under nuwarande förhållanden torte följande uppgift i 1558 års års gång of Bergelins Titrskrift för landt brutet wara af nytta: Doktor Lehman har, efter mångfaldiga, med mältad råg anställda, förför funnit, att, om man till hwarje skälpund mjöl tager 1 lod salt. fom blandas i spadet till hwarje veg, få untwikes wäxtlimmets upplösning häri genom, hwilket är orsalen till den få kallade stålranden i brödet, och man får ett poröst och wälsmakande bröd. Wid en sammankomst med tyska landtbrutare och forstmän i Brannschweig frammifas de doktor Lehman bröd, batadtaf mjölet efter mältad råg och behandladt efter hans metod. Det lemnade ingenting of vigt att önska, war mil jäst och indati senom pipigt och wackert. En annan dulle, bakad af samma slags mjöl, men j efter hr vehmans metod. mar deres not degia, askgrå och hopsjunsen samt kunde ej förtäras.