förra qifwer sämre smak. Det sednare, fom icke fuktar fig i luften, år det tjenli gaste för köttwaror. Gsoft och orent salt beftias ifrån obehoriga ämnen sålunda: Det finfrossas och genomfuttas med kallt watten i lers etter trafårtl, få att ett tunnt lager wätska ställer fig ofwanrå massan, som en stund fåt stå orörd. Derefter släs alltsammans på en utspånd ren linneduk och omrörecs, så långe något will afttypa, t. er. uti ett understaldt förd, HO nytta sör boskapen. Ännu en eter annan gång aftages massan och behandlad som förut. Blott hwad man will förwara behöfwer torkas. — Saltpeter, t. er. några lod emot en kappe salt, ger körtet röd oc wacket färg; men magen förd ar ej mydtt keraf. — Har man råd, må man, med mycken fördel, taga ända till en fjer dedel a en femtedel emot saltet, deck äfwen mindre, af berörde foder, såsom ide järdeles 2