Article Image
Beredning af där: od fruktwiner. Af de hår i landet odlade bärsorter, åro isynnerhet winbär och stickelbär de, fom bäst passa til win. Dessa bärforter fin: nas oftast i sådan mängd, att de icke anwändas, utan ruttna på buskarne, då de ide funna förwaras såsom äplen och på: ron. Öfwerflödet på desfa bår fan komma til nytta, om af dem beredes win, hwilket håller fig i flere år, om tillwerkningen skett på rätta sättet. Det ena årets öfwerflöd fan således ersätta det andra årets brist. Det beredningssätt, som erfarenheten wisat lemna ett godt win, är följande: De mogna winoch stickelbären fönderstötas, och saften utpressas. 1 del saft utspådes med 3 wigtdelar matten, hwar: til sättes 1 wigidel foder. Alltsammans omröres derefter mycket mål. För att få all bärsaft med, fan man uppmäta något af wattnet, fom år bestämdt till saftens utspädande, och flå det på bärmoset, fom ! blir qwar sedan faften år urtpressad; hwad som då, efter en förnyad utpressning år mer ån wattnet, fom häldes på bårmoset, fan räknas för saft. — Wätskan tappas sedermera på ett anlare eller en tunna, hwilken bör wara wål urkokad och hafwa större djup än längd. Denna fylles helt och hållet och sprundet sättes löst uti, var: efter den lägges på ett swalt ställe. Når jäsningen börjar händer ofta, att färlet of den utwecklade kolsyran, jäfer öf wer. Man lägger detta få, att hwad fom rinner öfwer wäl fan samlas, men Pet bör ide hällas tillbaka. Då winet klar nar, aftappas alt, fom år klart, på ett annat, det förra liknande fårl. Det tjocka och grumliga fan man låta afdroppa genom en hårsikt eller filtrerstratt och hålla det få långe tillbata, tills allisammans rinner klart igenom; har det då ingen osmak, fan det släs till det öf ö riga. — Säulle wålskan uader jäsningen sjunka i fätlet och derigenom erbjuda en större yta för luftens uilträde, kan man för att få wätskan atrt åter stiga, net slappa några kullerstenar I kåtlet. Winet tappas nu ånyo på ett wäl urkokadt och sprun. ; badt kårl, four förut sköljes med litet min: spititus, i hwilken jedermera butetjlorkarne funna mjukas. Understundom inträffac en swag efter: jåsning; då denna år slutad, kan winet undet wintren aftappas på buteljer och ferwaras i källure, på Det alt korfurne ej må torka. 28 skålp. bår och 14 skålp. focker lemna wanligtwis 24 buteljer win, fom i bug hållet fan erfåtta annat syrlint win. Utom wmoch stickelbär, anwåndas ånnu oftare äple-och påronsafter till win. Man måste då ialttaga förhållandet mellan det jåsningsämne, foder och fyra, fom de innehåla Päronsaften har manligt wis mindre fyra och mera socket än winbärssaft, den behöfwer derföre ide att så mycket utspådas med watten; men då man will hafwa en produkt, fom utan försäm. ring fan förwaras öfwer den följande fom: marn, få bör man tillsätta något socker för att få allt jäsningsämne afsöndradt och funna erhålla få mycket alkohol i wir net, fom år nödwändigt för att skydda det för mögel samt bildande af mjölk och ättikssyra. En mindre gynnande omständighet wid beredningen af winbårswin år, att bären — o (Ö

25 september 1858, sida 4

Thumbnail