fin öfwer slätten, dit odet tastat mig. Slut ligen grep jag mig an med den hos en drömmande wanliga iångsamhet, når det gäller att gå, för att nalkas en af fullar: na, fom tycktes mig ide wara få brant och swår att nå, fom de andra. Til def fot anlände jag äfwen, men trots alla mina bemödanden att komma widare woro mina fötter blytunga —-jag funde ej röra dem ur fået. Då kastade jag en sorgsen blick mot toppen af kullen och såg Dig, broder S, stående deruppe makligt stödd mot en kullfallen stod af Rättwisan. Driswen af min oro, ropade jag till dig: Huru har du kunnat komma få högt, och huru skall jag hinna dit upp?7 — Med en röst fom ide war få alldeles fri från hån, tyckte jag att du beswarade min fråga med dessa ord: Ktyp min wån, få går det! — kryp, få går det! — Jag försökte, men — lunde ej krypa. Hår iystnade Vitalis, och mer ån en af åhörarne kastade en ogillande blick på Herr St, hwilken helt förlägen lemnade gruppen. ) Hans werkliga namn war Erik Sjö berg; dog i stor fattigdom 1828, 34 är gammal. Humlekaffe. Ofta har man hört talas om lämpligheten af, att kaffeförbrukningen inskränkesDe, för hwilka njutandet af en sådan dryck genom wanan blifwit ett behof, borde, får ger man, heldre bereda den af inhemska materiolier, ån af sädana, fom måste föpas utifrån, förutsatt, att de förra lemna en lita god wara fom de sednare. Såsom ett lämpligt, redan flerestädes anwändt och omtyckt kaffesurrogat, har man föreslagit humlen så anrättad, som här nedan nämndes. Den eger då, påstås det, nära nog kaffets smak, — många anfe humlen bättre — förenar några kaffets förledande förde. lar men ingen af def skadliga principer och innehåller twärtom, i i ringa grad nju: ten, ett för underliss organerna stärkande ämne. Den är, hwad smaken beträffar, att föredraga framför s. k. kaffele, caforia, rostade sädesärter och dylika ersättningsämnen. Tillredningen af humlekaffe sker sålunda, att 1 skålpund god humle inkokas i 13 kanna watten till en kannas återstod. Med det silade afkolet eder extraktet Here des af råg, korneller hafremjöl på wan: ligt sätt en knäckebrödsdeg, som utkaflas och skäres i smala strimlor, hwilka sedan åter sönderskäras i tärningar ungefär af foffebönors storlet, hwilka ungtorkas. Des: fa små kakor rostas sedan och beredas, safom med kaffe år wanligt, samt kunna till en början blandas med hälften sädant. Genom fokningen och rostningen förfwinner den flytiga oljan, hwilken hos humle werkar narkotiskt eller sömngifwande, och de toniserande ämnena qwarblifwa, utan att någon besk smak gör dem obehagliga. 2