Article Image
Under smöret eller nederst på swörtun, nans botten utströs ett tjockare lager af rent salt, hwaröfwer en ren hwit linne duk utbredes. Sedan fammanpadad:fmö ret oh betäckes ofwantill med en annan hwit och ren linneduk, hwarpå äfwen strös ett tjockt salilager och derpå faftfåte tes locket. På detta fått skyddas smörets förwarande emot skadliga yttre inwerfe ningar. Smörkärlet bör före def begage nande för detta ändamål stå någon tid, uppfyldt med den starkaste saltlake, och sedan-all lake blifwit afhälld, måste kärlet wål torekas med tena linnedukar. Smör kärlet, fom ide borde inrymma mer än 3 a 4 Lisp. förwaras slutligen på ett swalt ställe i ett rum, hwari sådana ämnen ide så förefinnas, hwaraf det funde få bismak eller taga annan skada. Under föredraget anställdes en smörtjärning med ifrågawars tande tjärna, fom liknade en rund legel, och bekoms på en kort tid af 3 stop gräd pa något utöfwer 33 skålp. wälsmalligt, fullkomligt rent och wackert smör till ås skådarenas flora fösrwåning. Gräddan, som wid detta tillfälle begagnades, war af owanligt god beskaffenhet. Ifrågamwarande tjärna, om hwilkens uppfinning på ett eget fått tedogjordes i början af fö tedraget, war förfärdigad af tråd, men dylika tjärnor funna äfwen wara af toppar, blott desamma inwändigt förtennas och utwändigt målas. För den goda far ten och till undwikande af narraktighet har jag ide sökt något patent på detta, enligt min tanke enflafte och tillika ändar målsenligaste smörberedningskärl, fom bite tius år uppfunnet: upptådten är gjord af en man, fom gjort flera andra nya, utförbara, nyttiga och på wetenskapliga grunder stödda upptäckter i den rationella landthushållningen. f. Ostberedning. Ostat funna beredas på mångahanda olika sätt, hwaraf ostarna äfwen fått måns ga olika namn. Någon beskrifning, fom funde botstasligen tillämpas på hwarie slags söretommande ossberedning, fånner jag ide. Kännedom om dessa olika ost beredningar meddelas i böcker, men den bästa kunskap och erfarenhet häruti winnes allenast i ostkammaren, der praktiken år den förträffligaste läraren. En på werldsmarknaden mydet efterfrågad och allmännast omtyct ost erhålles, om osten beredes af spenwarm mjölk mv tillhjelp of godt löpe och wasslans sullkomliga frånskiljande under sjelfwa bes redningen och pressningen. Den sålunda beredda och preesade often, fom saltas fö re def pressning, bör under förwariagstiden hållas på ett torrt och luftigt ftäls le, samt ofta wändas på torkningsstället, och dagligen isynnerbet i början utmåns vigt skrapas och smörjas med sprit eller stark saltlake. Mycket wore ännu att påminna om ämnen, fom åro af stor wigt oh nytta för Landthushållningens rationella bedrifwande i Norrbotten, men tidens korthet oc åhörarenas tålamod, fom redan tar 2 Aflttfär möcket i anförzk medaiswa ide

16 maj 1857, sida 4

Thumbnail