ten, 20 minuter och, efter noggran afsköljning i kallt warten, 15 minuter i en otterst utspädd och möjligast syrefri tenn saltlösning, i De betade styckena läggas i fårqipadet och fotad tills den önskade färgskifrningen erhållits. Man kan i wiss mån förändra denna efteråt, om det färgade inläagges några minuter i en fall, högst utspådd lösning af winsyra. Anwändningssätt af ormburkar. Dena på steniga badar allmänna wärt anses wanligen som ett ogräs, brukbart tillingenting; men har i. den senare tiden wunnit uppmärisamhet för ätskilliga nyt: tiga egenskaper. Stjelkarne kunna tidigt: om wåren degagnas som sparris, hwilken de lifna ganska mycket till smaken: vå ÅA siens högslätter — i Tibet, Mongoliet Maddschuriet — anwändas de allmänt såsom födoämne. Får wårten utwccla fig, få blir den likwäl Hår obrukbar;q den antager då en utomordentlig. feghet, men fan deremot i detta skick rötas och Hådlag som lin, samt begagnas till råämne för papper; ett engelskt patenti uttvas förlidet år, af Alerander Brown, på sistnämnde anwändningssätt. Till stoppning ii mars drasser eger ormbunkegräs stort företråde framför hö, halm och svån, dels genom sin oföränderliga spänstighet, dels genom egenskapen att afhälla mal och wåggobys ra. Slutligen lemnar den torkade wär-. ten ett särdekes hettande bränsle, och askan deraf är den mest kallhaltiga man: fåne ner. Uppfiuming för skräddare. En skråddaremästare wid namn Hurtje i Hamburg har uppfunnit en måbel af särdeles nytta för skräddare, som derifrån befrias ifrån att i den twungna ställningen med korslagda ben, sitta på bordet och) sålunda ädraga fig de underlifslidan. den, hwarför de mer ån andra ålifmit utsatte. Möbeln är ii form af en pulvet. wid hwilken man efter behag fan beqwämt antingen stå eller sitta. Ofwenst: är em pölsa af skinn, fom skrufwas Hare eler lägre och tjenar i stället för knäct, till stöd åt det under händer liggande arbetet. Dessa nya skräddarebord äro också redan i bruk på flera af de större werkstäderna i Hamburg.