Article Image
af den åldrige fadren i huset, när han med det fyllda mjödhornet hälsade de fränder och wänner, som samlats kring honom. Men andra tider hafwa infört uti landet andra seder, och wi behöfwa ej nämna, hwilken skadlig dryck fom förs wekligat det folk, hwilket i åra och mans dom bör Hålla fig wid förfädrens gamla goda bruk. Lyckligtwis tyckes en bättre tid härwid förestå, och silfwerbägaren torde inom några år åter fyllas med det raftiga ölet, det wålsmakande bärwinet och det upplifwande mjödet. Wi wilja derföre hår nedan lemna em beffrif ning på huru detta sednare skall lätt och till billigt pris kunna beredas. mFill en kanna honung tager man 9 kannor watten hwilfet flåg i en kittel tilllka med honungen, som sönderröres deruti. Under fokningen skummas det wål; sedan ilägges en näfwe humla, hwarmed det får koka en god timma, el ler tills en fjerdedel är inkokt, hwarefter det genom härsigt silas i ett rent trär kärl, fom ej har någon osmak, der det får stå tills mesta hettan år afgången; då ilägger man 4 till 5 skedblad gäst, hwarefter det wäl öfwertäckes och för stå i 4 dagar; efter hwilken tid der filas ge nom en ylleduk och hälles på ett ankare hwari lägges 5 lod rensade, tvättade och med rent linne torkade russin, skalet af 4 citronce, och en näfwe af de gula blommorna utaf nyss vlockade orläggor, när sådana finnas. Ankaret tillsprundas wäl och lägges i källaren, DÅ mjödet 14 da gar derefter aftappas på buteljer, som korkas och hartsas wäl. För husmödrar. Nu får tiden är det i hushållning en wigtig fråga att funna spara wed, all. denstund densamma stigit så betydligt i pris. Man anser sig derför skyldig of fentliggöra en uppläckt, som år af särdeles wigt i nämnde afjecnde och fom re dan med framgång anwändts of många. Om mon nemligen will koka en soppa, en gröt, en stufwad rätt eller dylik mat fom erfordrar flera timmars fokning, få fan man hjelpa fig med att låta dessa koka i en fjerdedels timma. Derefter aflyfter man grytan, lägger ett; wäl till slutet lock derofwanpå och, om man för renlighetens skull få will, ett fläde deromtring, hwarefter man nedsätter, grytan i en med hö tätt packad låda, lägger Hö ofwanpå grytan och ett foc på alltsammans. Sedan den stått på få fått i 2:e timmar, skall man finna gröten eller sop pan fullkomligt kokt, och man har derwid den fördelen att intet kokar in såsom wid wanlig kokning; likaså riskerar man ej heller att grytan kokar öfwer eller att maten widbrännes. Detta förfaringssätt år derföre isynnerhet att rekommendera för helgdagar, på hwilka å föfspigor hit. tills haft så liten frihet, i det man genom det uppgifna sättet lugnt kan bortställa maten, gå ut, och wid sinå hemkomst fins na densammas fullt färdig. Stockholms Börs den 8 Nov.

10 november 1855, sida 4

Thumbnail