Article Image
Ekonomäifst. Beredning af honingedricka. Till 15 fans nor fällwatten tages fer qwarter honing, fom hälls i waltnet, då det börjar koka, och derefs ter 2 a 3 nafwar humble. Sedan låter man allisammans fofu tills humlen sjunker, bwartill plär åtgå omfring en timme, beroende af ftarfas re eller jwagare eldwårme. — Sedan det fofaz de swalnat, håller man deri, såsom wid mans lig brygd, ett qwarter jäst; och då det jäst tills räckligt, hålles deycken i ankare, att sätta fig 7 a 8 dygn, hwarefter det tappas på buleljer, fom korkas wål. Drycken år då redan ange näm och helsosam. Jästberedniug. (Engelsk method.) Till 11 kanna watien tages 3 skälp. melissocker och 1 skälp. hwetemjöl. — Näår watinet börjar sjuda, ihwispas mjölet och sockret. Denna blandning fokas en timma; och under tiden säller man deri en grof nypa salt. Efter afswalningen, men wåi ljumt, hälles det i en butelj, fom fore fas wål och ställes På sommarwarmt ställe ett dygn (24 timmar), hwarefter jästen är färdig och fan begagnas, men till dubbelt mått emot annan jäst. — Nyttjas denna jält till bröddafs ning, få råder 0,221 kanna (omfring 63 jungfru) till jäsning af en deg, fom gifwer i lisp. bröd. —— VERRSSSTPDE BEA ———

9 juli 1860, sida 4

Thumbnail