Article Image
Ekonomiskt. Svampar som födoämne. I Aftonbladet läses följande uppsats: Då i år svamparne Synas hafva framkovimit ymnigare än hvad fallet varit under de senare åren, torde ej vara ur gen att ytterligare fästa uppmärksamheten på dessa såSom födande orh läckert näringsämne iga E ier. Nästan alla svampar kunna efter tillrärblig kokning och lämplig behandling i öfrigt till föloämne användas; likvisst torde man göra riktigast i att blott insamla och begagna sådana, om hvilkas öfvervägande duglighet man gjort sig fullt förvissad, såsom champignoner. fårtickor. kantareller, flera rörsoppar eller kos ampar. vtlirgen m. m. Cen dei är ej blott till anva nast elter jnsamlingen. som de böra uppmärksammas; de kunna likaväl beredas (genom insaltning, torkn 0. 8. v.) och förvaras iör a längre h och det icke minst fördeli af soppor med rotväxter, vamparne göra tjenst som det yppersta kött. Om svamparnes igenkännande och allvändning erhålles fuliständig anvisning, dels i det at hr generalkonsul J. W. Smitt uigili tet ,,Skandinaviens förnämsta ätliga och Svamparmed e lanseh, dels i den af pröfessor R. J. Andersson på Patrioska sällskapets föranstaltande sammanfattade skriften ,, Våra bästa matsrampar, som innehåller afbildningar af 27 svampsorter och underrättelser om den, samt säljes i bokhandeln för nare gitt 5 öre. Af denna skrift ha nyligen 5.500 exemplar blifvit i Norde spridda och 1V,w00 exemplar af Patri skapet i Sverige aralis utdelade.

11 september 1869, sida 3

Thumbnail