utöfvade en sådan verkan, skulle njutningen af dem snart trötta oss. Till dylika njutningsmedel hör äfven buljongen eller köttextraktet, hvilket innehåller samma oorganiska beståndsdelar som kaffe eller th och som i kreatinin och sarcin eger ämnen, hvilka tillhöra samma klass af föreningar som caffein. Caffein står i sin sammansättning utomordentligt nära kreatininet i buljongen. Tager man i betraktande att kaffe, th och gurunötter härstamma från länder, hvarest boskapsafvel ej bedrifves, och att de just der skattas högst, hvarest, såsom i Kina och vestra Afrika, njutandet af kött är obekant för den stora massan, så synes det knappt tvifvelaktigt, att, för denna, värdet af ofvan uppräknade njutningsmedel ligger deri, att de äro surrogater för buljongen och till en del ersätta dennas verkningar. Den fattigaste kines förtär till alla sina måltider th6, hvilket han, som man vet, dricker utan socker, och han förlänar derigenom sin uteslutande vegetabiliska föda samma eller åtminstone något af köttets näringsvärde — köttet, hvars njutande hans lefnadsförhållanden helt och hållet förneka honom. Här är icke platsen att närmare vidröra verkningarne af den rena buljongen, hvilken läkaren föreskrifver som njutningsmedel och medikament. Det enkla faktum, att köttextraktet i Bäjerns farmakope upptagits af detta lands medicinalstyrelse, — en myndighet, hvilken man väl ändock måste tillerkänna en viss erfarenhet, — torde väl kunna anses som ett bevis för dess verksamhet; och detta skedde långt innan det amerikanska köttextraktet kommit i handeln. Hvarje apotekare i Bäjern är förpligtigad att städse hålla allmänheten tillhanda köttextrakt. Dettas nytta som medikament är derföre satt utom allt tvifvel, men rörande köttextraktets värde som näringsmedel äro meningarne delade, och en kort förklaring öfver begreppet ,,näringsmedel: torde derföre för mången vara välkommen. Då jag sedan många år tillbaka sysselsätter mig med studier öfver näringslagarne samt varit den förste, som underkastat köttet en noggrannare undersökning, må det vara mig tillåtet att i korthet meddela resultatet af mina forskningar. Om fint hackadt kött försättes i kokning uti vatten, så eger en sönderdelning af köttets beståndsdelar rum: de i kokande vatten lösliga erhåller man då i buljongen, de olösliga i återstoden af köttet; af de förra erhåller buljongen sin smak och sina verkande egenskaper, och på samma sätt förhåller det sig med köttextraktet, som icke är annat än till honungskonsistens tjocknad buljong. Dessa lösliga ämnen ha erhållit benämningen ,,extraktiv-ämnen. De äro (med undantag af limmet, som genom en längre kokning uppstår ur bindväfven) icke produkter af det kokande vattnets inverkan, då de äfven genom kallt vatten kunna dragas ur det färska köttet, utan de äro konstanta beståndsdelar af alla djurs muskelsubstans, och vi måste antaga att de ega en andel i muskelns funktioner. Den i kokande vatten ej lösliga köttåterstoden består till största delen af köttfibrin och köttalbumin, hvilka man gemensamt betecknar med namnet ,,köttalbuminater eller också ännu enklare ,,albuminater. Dessa köttalbuminater ega intet näringsvärde; i köttextraktfabrikerna kastas flera tusen centner sådane i floderna, emedan de som näringsämnen sakna allt värde och i dessa trakter icke heller kunna begagnas som gödsel. Alla försök att begagna dem till foder ha jemväl misslyckats. En arbetare i härvarande hofapotek har gjort ett försök att använda de vid extraktberedningen i apoteket återstående qvarlefvorna som foder åt sina svin, men djuren förtärde dem blott, då de i mindre portioner erhöllo dem bland sitt vanliga foder. Någon närande verkan af desamma kunde emellertid icke förmärkas; djuren sjuknade tvärtom slutligen, och då några af dem dogo, måste man uppgifva detta försök till albuminaternas användande. De i buljongen eller köttextraktet befintliga, köttets lösliga beståndsdelar ega ej heller något näringsvärde; de kunna ej ersätta köttet. Af det anförda inser man, att buljongen innehåller vissa ämnen, som gifva köttalbuminaterna näringskraft, äfvensom att de sistnämnda måste förefinnas, såvida buljongens beståndsdelar skola tjena till näring. De i buljongen och köttalbuminaterna befintliga ämnena kallas derföre eqvivalenta näringsämnen, emedan de ega lika värde för näringen eller, hvad som är detsamma, emedan de ena utan de andra sakna all verkan. Alla tillagningar af kött ha till syste återställandet 1. 241212 ad AIAAOnAO... OAIllanr