Article Image
riktningen har professorn i fysiologi vid universitetet, d:r Panum, tagit till ordet, för att rikta uppmärksamheten på blodet och på växtlimmet. Meningen är naturligtvis ingalunda, att han vill uppmana till förtärande af blod i det råa tillstånd, hvari det utgår från djuret — detta skulle vara en på samma gång så csund och vämjelig föda, att man svårligen skulle få många att förtära den, oaktadt de dock väl ofta, utan att hafva tänkt derpå, njutit den i form af ,,blodkorf, hvartill i allmänhet tillochmed begagnas svinblod. Professor Panum fäster uppmärksamheten uppå, att sådant renadt blod flerestädes begagnas till föda, och riktigt tillredt och pehandladt är det en på en gång närande, billig och välsmakande sådan. Det gäller endast att öfvervinna den motvilja, som i allmänhet är förenad med tanken på blod, och att göra klart för sig, att den renade blodmassan är något helt annat än hvad man i regeln tänker sig med blod. Det friska blodet kokas med ätticka, hvarigenom albuminet (ägghvitsämnet) sammanlöper och den fasta blodmassan afskiljer sig. Vätskan filtreras från denna, som sköljes upprepade gånger, hvarefter den genom tillsats af salt och kryddor kan hålla sig en längre tid och begagnas till olika anrättningar. Den på så sätt tillredda blodmassan kommer att kosta mellan 4 och 5 skilling skålpundet. En af våra större välgörenhets-föreningar, .Bespisningsforenirgen for Vesterbro og Fredriksberg, har redan begagnat sig af den sålunda gifna vink och låtit anställa försök med tillredningen af dessa blodrätter samt kommer antagligen om några dagar att börja med utdelandet af renad blodmassa. — Hvad växtlimmet angår, så har man redan länge begagnat sig af detsamma, ehuru ej på långt när i den utsträckning, som man, på grund af dess stora närande egenskaper, kunde önska. Det erhålles såsom en biprodukt af hvetet vid tillverkningen af stärkelse, men vid de äldre metoder, efter hvilka stärkelsefabrikationen bedrefs, afskiljdes växtlimmet i en form, som gjorde det omöjligt att konservera detsamma, Tiden har emellertid gått framåt häruti som i så mycket annat, och man lärde sig afskilja växtlimmet i en renare form. Det blef, just på grund af sina närande egenskaper, begagnadt till det så kallade , Glufenbrödet, som är ett vigtigt näringsmedel för patienter, hvilka lida af sockersjuka. För ett par år sedan föll det en företagsam bagare in att begagna växtlimmet såsom tillsats till vanligt hvetemjöl, hvilket han sålde under det mindre väl valda namnet ,,kraftbröd. Allmänheten, som hört så mycket om kraften hos det nya kraftbrödet, att man väntade sig från dag till dag få se sitt omfång märkbart tilltaga och att kunna spara betydligt på andra lifsmedel genom att använda detsamma, fann sig gäckad häri och vände det snart ryggen. Växtlimmet har nu åter uppdykat såsom tillsats till rågbrödet, och det är att hoppas, att detsamma här — såvida förväntningarne blott ej spännas alltför högt — skall ha en framtid för sig. — De direkta besparingar, hvilka man velat införa, afse isynnerhet lifsmedlens tillberedning. Ungefär samtidigt med kapten Dabler hos er, eller måhända något tidigare, hade docenten Fjord vid Landbohöiskolen, i anledning af sina undersökningar om den värmegrad, vid hvilken trichinen dör, iakttagit den betydliga skilnad i temperatur, som kunde råda mellan de inre och yttre delarne af t. ex. ett stycke kött, äfven om det utsattes för en aldrig så hög värmegrad. I anledning häraf kom han in på en undersökning at sättet, hvarpå lifsmedlen kokas, och bemödade sig dervid dels att uppfinna en metod, efter hvilken man kunde vara viss på, att alla delIarne, såväl de yttre som de inre, hade en likartad värmegrad, dels att minska den bpetydliga bränsleförbrukningen vid tillperedningen. Han erinrade sig då, att han i sin ungdom hos allmogen i Jutland sett, huru man upptagit en halfkokt skinka ur grytan och insvept den i en säck (), eller, hos de med mera sinne för renlighet begåfrade bönderna, i en låda med hö, och efter någon tids förlopp var den då färdigkokt. Genom att utgå härifrån, konstruerade han sina koklådor, hvilka alltså hvila på samma principer som Dahlers, men utan tvifvel äro både långt bättre och billigare än dennes — vare detta sagdt utan att på minsta sätt vilja förringa betydelsen at Dahlers uppfinning. Saken är den, att medan Dahler begagnar en stor, fyrkantig, vackert arbetad och målad trälåda, åtnöjer sig Fjord med en liten rund och billig Pappeeller spånask, som stoppas med hö

26 februari 1868, sida 2

Thumbnail