Article Image
— Behandling af fisk. Karmsunds-posten yttrar följande, som är värdt att beaktas äfven af svenska fiskare: Åtskilliga resande hafva gjort den erfarenhet, att såväl saltsom färskvattensfisk i Holland är långt mera välsmakande än på andra ställen samt att fiskarnas kött der hafva en större fasthet. Detta skall härleda sig af, att man der dödar fisken samma ögonblick som han fångas, hvaremot vi, såsom bekant, hafva den ovanan att låta fiskarne låndsamt dö, ja till och med försöka hålla dem vid lif, och först döda dem omedelbart före det de skola tillredas. Detta är så mycket mera besynnerligt, som man aldrig använder köttet af sjelfdöda landtkreatur eller dem, som slagtats till följd af sjukdom, och som det faller af sig sjelft, att fisken vid attlefva, efter det han uppkommit i vattnet, måste blifva sjuk. Att köttet af spädkalfvar, hvilka sjelfdött, anses för osundt, är bekant nog, men hvarför antages ej detsamma om fisken. Liksom det är ett faktum, att fisk, som sla straxt efter det han blifvit fångad, är mera välsmakande än sådan, som dött långsamt, så torde det också med säkerhet kunna påstås, att de sjelfdöda äro långt ohelsosammare än dem man dödat, och hvarje fiskare borde de åläggas att döda sådan fisk, som är bestämd för köket. Det sätt, på hvilket fisken dödas i Holland, är emellertid mycket rått, enär det består i att fiskaren slår fiskens hufvud mot något föremål ända till dess fisken dött. Mycket enklare är att döda den med ett snidt bakom hufvudet eller genom att uttaga hjernan. Orsaken till att man hos oss icke dödar fisken straxt, är den, att man fruktar, det köttet derigenom lättare går till förskämning; men detta antagande är falskt, ty det är ett faktum, att slagtad fisk, uppbevarad på ett kyligt ställe, håller sig frisk i öfver 48 timmar, hvaremot allt kött af i sjukligt tillstånd döda djur mycket hastigt förruttnar. — IIedrande för svenskarne. Från Ekersund skrifves den 11 dennes: Våra gamla gäster, de svenska refliskrarne, hafva i dessa dagar börjat visa sig på gatorna, till stor glädje för bränvinsoch ölhandlarne samt för polisen. Vi hoppas att det snart erkännes, det en förstärkning af polisen är behöflig, i synnerhet under sommarmånaderna.

23 april 1866, sida 3

Thumbnail