Article Image
Ekonomiskt. Vinfabrikationr. Under denna rubrik läses i Christianstads-tidningen Svea följande: Något som måhända förtjenar mer än vanlig uppmärksamhet är en här i orten under några år til! ganska betydlig höjd uppdrisven sabrikation af Bärviner. Landthandlaren Pål Bengtsson i Gulastorp af V. Göinge härad bryggde på försök för 12 år sedan 8 kannor krusbärsoch vinbärsvin för eget behof. Flera bekanta, som smakade detsamma, uppmanade honom då att ett följande år tillverka något mera för att lemna till afsalu. Rådet följdes. År för år blef varan allt mera begärlig och allmogen, särdeles i Göinge häraderne, begagnade vid sina tillställningar ofta och gerna af den billiga och välsmakande drycken, hvilken icke rusar så lätt som dyrare och ej sållan sämre utländska viner. År 1851 hade tillverkningen uppgått till 1200 kannor. B. fick Kon. Bef:des tillåtelse att hålla försäljning å marknader, der ej obetydliga qvantiteter försäldes. Äfven i ståderna började varan begagnas. Sedan dess har B. aldrig kunnat effektuera ingående reqvisitioner. I fjol tillverkades 3500 kannor och Pål Bengtsson ämnar att i år, såvida han kan erbålla tillräckligt bär att köpa, tillverka 8 å 10,000 kannor. Vinet utmärker sig för en särdeles lätt smak och kan med fördel användas säsom bordvin, der ej pretentionerna äro för mycket öfverdrifna. Partipriset är 7 rdr rgs för ett dussin buteljer, glas oberäknadt. — Afven af Björnbär och svarta Vinbär har P. Bengtsson pressat vin. —A TT —8 nns 3 —

25 juli 1855, sida 3

Thumbnail