Article Image
fr Aves OA FRV 6 FÖRETA För hushållet. Matrabarber är en af våra nyaste och kan: sko välsmakligasto köksväxter samt utgör ett värderikt surrogat för frukt och är mycket att sätta värde på, när vinterfrukten och sylterna på våren tagit slut. Smaken är närmast lik omogns krusbärs! men mera aromatisk och beheglig. Bland sätt att använda denna växt tordo få anföras: a) Rabarber-spenat, Bladen egna sig bäst hörtill om våren, men kunna äfven användas sonare -på-året: De gröfsta trådarne afröpas, sedan bladen först blifvit väl sköljda, hvarefter de förvällas i 3 särskilda vatten; men emedan då, särdeles vårtiden. äro ganska löskokta, måste det ska endast en kort stund i hvardera vattnet, hvarefter massan uppstjelpes att afrinna, Sedan förhålles dermed alldeles som med spenat. b) Rabarber-tärta, Rabarborstjelkarae tvättas och skalas väl, derefter skäras de i tårningar och kokas till ett mos ed citronskal ler, i brist derpå, kanel samt tillräckligt socker, och ej mera-vatten; än som erfordräs för att hindra vidbränning. En väl bakad smördegsbotten lägges på : anrättningsfätet samt bestrykes med mos, hvarmed fortfares hvarf. tals, så länge moset räcker. Öfverst bör vara en smörbotten, hvilken beströs med socker; Tårtan serveras kall, 0) Rabarber pudding. Ett eller två dussni rabarberstjelkar skalas och sköljas; derefter läggas dö i en stufpanna jomte skalet af en citron, kanel, 2 kryddneglikor, så mycket sockorsirup, som beböfs för att-göra det sött, och ej mera vatten, än som fordras för att hindra vidbränning, Detta kokas nu. till ett mos (marmelad), hvilket sedan silas genom en grof tagelsikt Härefter tillsättes åter dot gula af ett friskt oitronskalj 1 rifven smuskottnöt,skålpund godt smör, 4 ägg gulor och hvitan af ett hvilket. allt väl sammanblandas. Man fo en tårtform, som rymmer massan, med vanlig tårtdeg; inlägger blandningen derati och Idar den en halftimme i ugn eller på koleld, då i senare fallet äfven koleld lägges på locket. Puddingen serveras kall; d) Rabarberspaja Btjelkarne -skaläs och tvättas samt skäras i små-stycken ooh inlug: gas jomte en blandning af fint stötta hveteskorpor och socker i formen samt Bbetäckas med en god tårtdeg, hvaröfver något socker tillströs, Amnrättniogert gräddas en Kälf timme i.en varm ugn;Sorveras äfven kalls e) Rabarbergröt. Risgryn sköljas och kokas i vatten tlll gröt, hvarefter tillsättes af det förut beskrifna moset efter smak, Tidi på året kan man äfven koka de sönderskurna stjelkarne bland grynen, hvarvid socker, kanel och citron iläggass När gröten är färdig, slås den i form för att, kallnad; uppstjelpas och Servöras. f). Rabarberssylt, — Stjelkarne skalas och tvättas, skäras. i tärningar dok vägas. ;Enlika vigt socker kokas till en temligen tjock lag, hvaruti stjelkarno iläggas och kokas öfyer sakta eld. (Obs, att stjolkarne-efter -midsommaren ej kunna peaadnas till-annat än-gröt.) g) Rabärber-saft, Stjolkärne skalas och tvättas samt skäras i korta bitar. En kanna så dana stjelkar lägges i ett kärl, innehållsnde ett qvarter kokande vatten, samt kokas deri till fasthet af en gröt. 3 Sedan denna massa är afkyld, hälles densamma i spetsiga, något glosa lårftspåsar, som upphängas, på det den ntrionande klara-sai må-kunna-upphemtas; När ingen saft mera afrinner, utprossas åter. stoden, men denna senare utpressade saft blir cke så klar som den först erhållna, Safcen kokas sedan med lika mycket socker efter sin vigt jomto litet citronskal samt hälles på buteljer;ysom korkas och hartsas väl. Till denna satbera ing tagas stjeikarnei augusti månad. ) skäras i tärningar, förvällas genast derefter i kokande vatten, som -aflyftes. innan rabarberfärningarne börja sönderfalla (högst 5 minuters kokning är tillräcklig). Något kanel och citronskal samt socker läggas på förhand i vattnet, Genom att tillsätta för mycket socker borttager men rabarbornsg aromatiska och fina smak. Till1 skålpund rabarbor-stjelk tages omkring 214 kanna vatten, Soppan afredes med. potatismjöl. vispaat i kallt vatten, och kan förtäras varm, men är såsom kall mera välsmakande, läskande och holgotm. rr lkarno bör ske på ingen at rabarberstjalkarne bör sko pi så sätt, att yttre hinnan afdrages varligt. nn Babar r-soppa. Stjelkarae skalas: och ; i : i

18 juni 1873, sida 3

Thumbnail