Article Image
des de preparerade delarne uti torkrummet och utsattes för varm luft af omkring 30 grader Celsius i ungefär tre dagars tid. Under denna process utpressades en stor del salt och köttets porer öppnade sig, hvarigenom fläsket vid inflyttningen i rökrummet var mera mottagligt för röken. Rökningen kunde således verkställas på den korta tiden af omkring 24 timmar. Fördelarne af denna metod ligga tydligen deruti, att en stor del onödigt salt afläigsnas i torkrummet, och fläsket derigenom blir mera välsmakande samt rökningen på en jemförelsevis kort tid verkställd. : Brännmaterialet vid rökningens verkställande var sågspån. Efter min hemkomst intresserade det mig se, till hvad pris vårt fläsk kunde realiseras i Edinburgh vid denna rökanstalt, hvarför jag lät slagta 10 stycken svin, som hemma behandlades på följande sätt: efter den vanliga slagtningen fråntogs istrarne, benen afskuros ofter knäna, hufvudet afskildes straxt bakom öronen, derefter genomskars späcket med en skarp knif efter linial från halskotan ned till svansfästet, hvarefter ryggkotorna sågades midtitu eftdr ryggmärgen. Sålunda preparerade och öfvergnidna med salt, nedpackades fläskhalfvorna uti dertill särskildt afpassade lårar, på bottnen öfvorströdda med salt. Också inströddes en god portion salt mellan de särskilda fläsklagerna. Detta fläsk realiserade sig till 9 rär pr 20 skålp. hemma på Snogeröd. X) Priset på svin var, efter lefvande vigt, vid den tiden 4 rår pr 20 skålp. fläraf synes, att vi icko böra sälja till utlandet vårt fläsk på annat sätt än direkt till rökanstalterna, som helst borde förläggas nom Vårt eget land. et) Uti Malmöhus län. Red. Anm.

15 juli 1871, sida 3

Thumbnail