Article Image
afgiffå Födogörelser för sina i ifrågavarande såk gjorda iakttagelser, jemte det att de ålades att anlägga svampodlingar och offentliggöra resultaten deröfver, så kunde man hoppas, att denna nya landtmannanäring blefre nästan allmänt ibland oss införd. Vårt land eger ett par tusen olika slag af svampar; och om man till en början blott vårdade sig om att odla de slag af svampar, som kunde påräkna afsättning på den utländska marknaden; vore mycket vunnet. Kemion har gjort den upptäckten, att qväfvehalten i svampar är nästan lika stor som i kött: så utgör den 44 procent i murklor, 31 procent i tryffeln och 66 procent i blomkålssvampen. De. vilkor; som erfordras för att svampodlingen skall lyckas, äro: jordens särskilda beredning dertill, tillräckligt mörker, lagom fuktighet och en viss temperatur. Så snart odlingen kommit i gåvg, plockas för hvarje dag de svampar, som skjutit upp sedan gårdagen, och dagligen gro nya i 7 till 8 månaders tid, hvarefter jorden blir utmattad och måste på nytt beredas till svampodling. : Tryffeln är svårast att odla, men så är den ock desto mera värderad. Dev gamle romarne, hos-hvilka vällefnaden var högt uppdrifven, hemtade denna välsmakande svamp från Libyen och Spanien. I fjortonde seklet förekom den vid franska hofvets måltider, och derefter har des3 förbrakning ständigt ökats. Ensämt årliga tryffelskörden i Frankrike uppskattas icke Milj dre än till, i svensk räkning, 12;960,000 rår. Den odlas i 46 departementer, och den mest omtyckta tryffelärten är den svarta tryffeln. Då tryffeln skördas i Frankrike, betjenar man sig af dertill dressorade hundar, hvilka vädra tryffeln på 120 .å 150 fot och uppkraf:a med tassarne jorden, hvarunder tryffeln gror. För tryffelus odling användes den magraste jorden; efter skörden håller den sig frisk ungefär en månäd, och vill Man förvara der en längro tid, så behöfves blott att dränka den i utspädd koksaltlösning. Inlagd exporteras den från Frankrike i betydliga qvantiteter. (T.S. .Fahlwslän,os stads)

18 november 1869, sida 2

Thumbnail