Article Image
i I ett stort hus vid Rom-gatan bor Duval med j familj och har der kontor för samtlige sina etai blissementer: Buljong-etablissementer, tvättin; rättningar, bagerier aqvarium 0. s. v. Trenne of: ; liga slagterier utgöra endast ett litet departement i det stora ministeriet, ty Duval är en modern financier, som tycker om att utsträcka sin verksamhet. till alla zoner. Han har en Egeria i sin fru, som är en verklig köpmans-hustru, hvilken både kan gifva ett godt råd och ett godt handtag och som har varit ense med mannen om att deras ende son och artvinge skulle studera; och denne son förberedes nu till att en gång mottaga fadrens slagterier genom att höra Virgilii oxar böla. Det skadar aldrig att vara för klok, är fru Duvals valspråk, och hafva föräldrarna ingenting lärt, böra barnen lära så mycket mer. För Duval är ingenting stort och präktigt nog, och han skulle sannolikt hafva ruinerat sig, om icke hans hustru troget hade stått vid hans sida och varnat för alla dårskaper, under det att hon är den första att gifva sitt bifall till de stora, djeriva företag, hvilka kunna leda till ett godt resultat. För några år sedan, då aquarier kommo på modet, fick Duval lust att anlägga sitt i stor skala och nedlade derpå 230,000 franes. Det är 200,000 för mycket! menade klokt folk. Duval smålog. Under verldsutställningen hade 250,000 menniskor besett hans aqvarium och hvar och en hade betalt 1 franc. En liten detalj kan tjena till att gifva ettbegrepp om, huru denne man sköter sina affärer. Hafsvattvet vid stränderna säges icke vara bra för aqvarier, och hvad gör då Duval? Ian utrustar ett fartyg i Dieppe och hemtar vatten midt ute i hafvet. Han följer sjelf med och roar sig med att sjelf fiska sina fiskar och hemta sitt vatten. Aqvarietharingen annan förtjenst än att vara en originel spekulation, då deremot hanstbuljong-etablissementer hafva gjort honom till en förtjenstfull man i staten. Parisarne komma ännu väl ihog den tid, då man till sin middag för 25, 21 och 19 sous fick usel mat på odiskade fat. Men så öppnade Duval ett utsäljningsställe för buljong och kokt kött, väl lagadt från början till slut och icke på något sätt förfalskadt. De billiga priserna utöfvade sin vanliga dragningskraft. Duval öppnade ett utsä ningsställe till och ytterligare ett, o. s. v. till dess han hade tolf stadens olika delar. Derefter ökades den ursprungliga, enkla matsedeln och nu äro dessa utsäljningsställen restaurationer med billiga priser. Alla fremlingar, hvilka ieke äro svage för att äta dyrt och vi.ja nedlägga reskassan hos restauratörerna, äta hos Duval, och ingen ångrar detta. I alla etablissementerna kokas maten inför de ätandes ögon. och på det aptitligaste sätt, af qvinnor i rena kläder; på de flesta ställen är det unga flickor som passa upp, och Duval har således också den förijensten, att hatva gifvit en stor mängd qvinnor arbete. Duval började sin bana i Paris såsom slagtardräng och utan förmögenhet; nu kalias han af alla sina kolleger endast Den rika Duval. Hustrun anses för hans högra hand och för den återhållande principen, då mannen vill slå på för stort; men då det gällde karnavalen i år ville hr Duval icke höra talas om sparsamhet; det var första gången han levererade Bocuf gras. Han har haft annat att tänka på, än karnavalsskämt, men då han en gång slog sig lös, blef det också med besked, och han uppdrog åt sin Järde son att bjeipa till med att anordna kostymerna; en studerad karl skulle natarligtvis förstå den saken bäst. Med firman Duval täflar firman Rollin, som har sju stora slagterier, men — hästslagterier, ty hästkött har efter långt motstånd vunnit erkännaude i Paris. Rollins stall äro omgifna af gräsplaner, på hvilka de gamla hästarne beta, till dess de blifva feta nog för slagtbänken. SR REDAS DOS NA ATS ME INSER ET HANDELSBERÄTTELSE, Fa oo Os foo a

6 april 1868, sida 3

Thumbnail