Article Image
h skyldighet för köparen att ersätta ränta å procent från den 1 januari 1868, 1003 rdr. 0 i Skandinaviska kreditaktiebolaget å 142 rår, od conupons från 1868, 202 rdr. D:o i brandh lif-försäkringsbolaget Svea, lydande å 1000 r, med inbetalte 10 proceut och coupons fråv o 1, 106!1 procent. Westerås stads 5!2 prout obl. och lydande å 5300 rdr, med coupons ån den 1 juni 1867 och skyldighet för köpan att godtgöra upplupen ränta, 94!a proc:t. ktier i försäkringsbolaget Skandia, med inbeute 150 rdr och vinst-utdelnings-coupons från ch med n:o 6 och ränte-coupons från och med 668, 95 proc:t. D:o d:o med coupons från :o 4 och ränte-coupons från och med 1866, 06!a proc:t. Aktier i Gefle—Dala-jernvägsktiebolag å 100 rdr, med coupons från 1868, 00!2 proc:t. Liebigs köttextrakt. Medan å na sidan monarkerna sporra snillet och veenskapen till att uppfinna verktyg, hvarned de: skola kunna lättast och i största nängd döda menniskor, pågår en annan sträfvan hos folken att finna medel till att Då billigaste sätt nära sig. Denna sträfran ledde tanken på de oerhörda massor af boskap som årligen slagtas på Sydamerikas och Nya Hollands slätter ölott för att tillsodogöra hudarne och talgen, medan köttet bortkastades såsom värdelöst, emedan det ej fanns tillräckligt med konsumenter på nära håll. Man började göra extrakt af detta kött, och verldens störste agrikulturkemist Justus von Liebig hastade att undersöka detta extrakt, att anvisa utvägar att åstadkomma det på fördelaktigaste sätt och att varmt förorda det hos alla Europas folk. Under ett par års lopp här detta köttextrakt redan hunnit blifva en stor handelsartikel för Amerika, England och Tyskland. Detta köttextrakt beredes i Fray Bentos i Uruguay, hvarest den största fabriken är belägen, på det sätt att det bästa oxkött, så mycket som möjligt befriadt från fett, sönderskäres mycket fint, hvarigenom alla dess i hett vatten lösliga delar hastigt utdragas. Den erhållna köttsoppan är fri från lim; allt på ytan flytande fett afskummas, och soppan afdunstas derefter till lika tjocklek med honung. I denna senare operation ligger hufvudsvårigheten af köttextraktets beredning. Under sommarmånaderna erhåller man i Fray Bentos ett skålpund extrakt af 34 skålp. kött, hvilken qvantitet det således motsvarari näringsvärde. Dess smak är, då det kokas tillsammans med grönsaker, lika angenäm som den af vanlig köttsoppa. En fjerdedels tesked af extraktet är tillräcklig för beredandet af en stor kopp buljong; man bör dervid tillse att lösningen erhåller en gul och icke brun färgning, emedan i senare fallet buljongen smakar för starkt. Med ett så enkelt behandlingssätt kan det ej dröja länge innan detta ämne blir användt i de vidsträcktaste kretsar, och måhända är ej den tid aflägsen, då bönder och daglönare, hela den arbetande klassen med ett ord, skall tillegna sig detta ämne, hvilket ännu anses som en lyxartikel. Härigenom skall också bruke af sedeförderfvande spirituosa liksom af för matsmältningen skadliga kalfesurrogatei praktiskt upphäfvas. Med det tilltagande användandet af dett: ämne, har man äfven sörjt för att produk tionen skall tillväxa. Sålunda medan mai nu dagligen 1 Fray Bentos tillverkar 77: skålp. köttextrakt, så kommer denna pro duktion redan i Mars månad att ökas ti 2.000 skålp. pr dag och sedan ännu ei fabrik öppnats i Gualeguaychu skall denn tillverkning stegras till 3,000 skålp. om da gen, motsvaramde 120,000 skålp. kött frå slagtarbodarne. i Statsutskottet, som vid gårdagens sammar träde bland annat förehade den af herr Jör Pährsson väckta motionen om nedsättning u den vid förra riksdagen bestämda rescersättnir gen till andra kammarens ledamöter, lärer de; vid beslutit hemställa att denna ersättning mått bestämmas till 3 rdr för hvarje mil, då resa sker med skjuts. I likhet med hvad hittills egt rum har utsko tet uti särskilt memorial hemställt att kostns Aarna för innavaranda milecedam clala från vilr.

7 februari 1868, sida 2

Thumbnail