Article Image
För kloka husmödrar. Flera medel att hindra kötts förskämning och förruttnelse hafva blifvit försökta, men det har först nyligen lyckats en professor Hofmann i Tyskland att finna ett sätt, nog enkelt och billigt, för att kunna få någon större användning. Det består uti köttets neddoppning uti smält parafin. Parafin är i rent tillstånd ett vackert hvitt, smakoch luktlöst ämne, som hufvudsakligen beredes af torf. Det användes för närvarande nästan endast till ljus. Det smälter vid något öfver 50 gr. C., så att om ett stycke parafin lägges i varmt vatten,, smälter det redan långt innan vattnet börjar koka. Det kött, som skall konserveras, nedlägges uti smält, väl varm parafin (vid omkring 120 å 150 gr.), efter ungefär 10 minuter upptages det och är sedan det kallnat färdigberedt, såvida man icke vill neddoppa det en andra gång, men i så fall endast en half minut. Det sätt, hvarpå parafinen verkar, består deruti att all börjad förruttnelse afbrytes till följd af den starka upphettningen, samt ati köttet omgifves med ett tunnt lager parafin, hvilket hindrar luftens vidare inverkan. När köttet skall användas, lägges det i kokande vatten, då parafinen smälter och flyter samt kan afskummas för att åter användas. Det åtgår högst obetydligt med parafin, så att kostnaderna för konservering blifva helt obetydliga; oaktadt priset på parafin för närvarande är ganska högt Vid ett mindre försök, anstäldt i Stockholm, befanns köttet efter 3 månaders förvaring fullkomligt friskt och utan någon bismak. Parafineradt kött torde komma att få en stor användning till sjös, vid armter och på aflägsna landsorter, der för närvarande färskt kött är en sällsynt läckerhet. Afven i hushållen skulle det isynnerhet under den varma årstiden med fördel låta använda sig.

8 juni 1866, sida 3

Thumbnail