cerhet och hastighet, sedan packas den i små, vala och låga nya korgar, 10 hummer af största sorten i hvarje, af de andra flera i proportion, såsom 13 st. af medeloch 15 å 18 af mindre storlekar. All denna aflastning och sortering vu. m. för auktion går med sådan färdighet, utt innan kl. 5, då köpare anlända, allt är i rdning. Nu infinna sig efterhand köpare, och förse ig genast med mörkblå yleförkläden. Dessa werrar äro dels stora fiskhandlare ifrån stadens slika delar, dels sådana, som på olika ställen iafva butiker och med fiskvaror förse hoteller och värdshus. Nu blir det lif: alla salesmän ;krika om hvarandra, en ropande ut vacker orsk, en annan sköna koljor o. s. v. En af leras drängar tager då på hufvudet en korg aller låda, t. ex. med torsk. Salesmannen ropar ut på vanligt auktionssätt och slår för högsta budet. Köparen anmodar då en af bärarelaget att genast utföra det köpta till den. vagn han engagerat för att hemföra sitt uppköp för dagen. Hundradetals dylika vagnar stå vid trottoarerna uti de kringliggande gatorna, och äro af en särskildt lätt konstruktion, försedde både med jernoch träfjedrar, samt dragas vanligen af borickor. Det väsen och den brådska, som existerar under pågående auktion, kan man ej göra sig en ide om. En oinvigd förstår ej ett ord. Vanligen kl. 6 är denna auktion slut, och med välförsedda vagnar troppa nu köparne af till vester, öster, norr och söder, för att distribuera sitt välfångna gods; ty all betalning sker genast efter auktionens slut. Trötta stiga nu salesmännen ned från sina throner och en liten paus uppstår, på det att de, som innehafva sidomagasinerne, och i dem låtit inbära den fisk de köpt, må kunna undersöka den, samt låta ompacka den i mindre korgar, hvilka sedan äter utbäras i marknaden och på samma sätt som ofvan nämndt är bortauktioneras, till mindre fiskförsäljare eller sådane som på dragkärror köra omkring på gatorna och i husen utbjuda färsk fisk. Den vackraste fisken försäljes ej alltid på auktionen, utan sedan denna för dagen är slut, utbredes den på borden utanför magasinen till försäljning åt detaljkunder, som föredraga att på sjelfva marknadsplatsen sjelfva köpa sitt behof, om ock dyrare. Klockan 8 är all auktion slut, och då rentvättas alla bord och bänkar, och detaljhandlare af fisk intaga för resten af dagen platserna. Klockan 10 om aftonen rengöres hela lokalen. All fisk som torgfores säljes ovilkorligen hvar dag, ty hvad som om aftonen är osåldt, bortföres till förstäderna och slås bort till underpris. En mängd gummor sitta vid ingångarne och sälja korgar, kassar m. m., och på gatorna stå äfven gummor säljande the och varm potatis samt kall stekt fisk. Brödbutiker finnas många i närheten. Alla kringliggande gator äro, hus vid hus, försedda med fiskbutiker, mest för rökad fisk, samt för ostron, snäckor, m. m. I öfra våningen af fiskmarknadens sidobyggnad äro restaurationer, der endast fisk, ost, smör och bröd serveras. Fluidum naturligtvis äfven. Middagen serveras i table dhote från 1 till 6 hvarje full timme och kostar 1 22 shilling eller 1 rdr 35 öre. Då får man äta buru mycket man vill af 6 å 7 sorters fisk, lagad på många sätt, så att man har 12.å 13 olika rätter på en gång att välja på. Faten stå på borden, och hvarje ögonblick ombytas dessa, och varm mat insättes. Priserna å fisk variera naturligtvis mycket i förhållande till tillförseln, men äro ej höga vid första auktionen. Deremot få köpare i sista hand, d. v. s. hushållen, betala 5 å 600 procent, ty hvarje fiskbutik har sina kunder och hvarje dag kringbäres ett urval af färska fisksorter, för att utbjudas hos afnämare. I hushållen kostar vanligen 1 stor, cirka 3 fot lång torsk 5 å 8 rdr och 1 mindre 1 wir, hvitling 45 öre, makrill 45 öre, kolja 40 öre, hummer 1 å 1!4 rdr, krabbor 50 öre å 1 rdr pr st. och lax 2 rdr pr skålp. Hurna stor tillförseln dagligen är, kan man omöjligen bestämma, men till att förnöja en befolkning af 4 millioner fourdras ej så litet. (G. IH. T)