framdrages ofta som bevis på att det också måste vara en njutning, och då det ofta af läkare föreskrifves såsom ett medel att understödja matsmältningen i tärande (tuberkulösa) affektioner, så är det ganska förklarligt att folket allt för mycket utsträcker bruket deraf och låter äfven barn få sin andel af dess förmenta gagueliga inflytande på organismen. Det har gått med bäjerska ölet ungefär på samma sätt som i en nu förfluten period med bränvinet; det anses helsosamt och nyttigt för en och hvar, och derför kan man för tidigt börja begagna det. Om man emellertid närmare analyserar äfven denna dryck, finner man att det i förhållande till sitt pris innehåller närande beståndsdelar endast i ringa mängd och således icke heller kan direkt gifva någon betydlig qvantitet föda, ja att näringsämnet i jemförelse med den säds beståndsdelar, hvaraf det är bryggdt, blir af en försvinnande ringhet. Deremot måste det anses bevisadt att ölet genom sin alkohalt verkar hämmande på den organiska matsmiältningsprocessen, och således i verkligheten vid ständigt begagnande liksom kaffet, gör en mindre qyvantitet verklig föda nödvändig än händelsen skulle vara vid begagnande af vatten i förening med goda och mnirande födoämnen. På samma sätt visade sig vara fallet med bränvinet på den tiden då man brukade gifva barneu sådant, och det kan ej nekas aw en viss för ögat behaglig fetma var följden deraf. Visserligen måste medgifvas att ölet verkar mindre skadligt derigenom att det är en mycket utspädd alkoholdryck och derjemte genom sin bittra egenskap i förening med maltextraktet, salterna m. m. gör alkoholen mera njutbar, ja till och med såsom medikament i vissa fall nyttigt; men då man erinrar sig, att detta öl dessutom genom den bedöfvande egenskap, vissa humlans beståndsdelar meddela det, inverkar på nervsystemet på ett egendomligt sätt, synes sannolikt att det såsom daglig dryck icke är passande för barnaåldern, och att folket såväl i hygieniskt som ekonomiskt afseende skulle göra väl i att afhålla sina barn från smaken på och vanan vid njutningen deraf. Spirituosa och tobak kunna svårligen någonsin upptagas för sent bland de dagliga behofven, och hvad särskildt angår den sednare, må man icke glömma att dess verkningar äro bestämdt skadliga, man kan till och med utan öfverdrift säga giftiga för organismen, hvars sunda utveckling deraf endast kan hindras, men aldrig befordras. Om bruket af vin behöfva vi icke särskildt tala, em2dan detta mera tillhör öfverflödsartiklarne och det med någon sanning kan påstås att de svagare vinerna i förening med annan god föda tillföra organismen flera nyttiga beståndsdelar jemte en ringa qvantitet alkohol. Men för min del delar jag likväl deras mening som vilja aflägsna äfven bruket af vin så mycket som möjligt från barnaåldern. Det var en regel i åtskilliga af de vinrika grekiska staterna att icke gifva barnen vin om man ville hafva en stark afomma. Att vin kan med fördel användas såsom medicin är en sak för sig; till och med de starka vinerna, t. ex. portvin, visa en gynnsam verkan vid åtskilliga tillfällen, såsom i kroniska diarrheer; men när bruket deraf utsträckes till ett beständigt och dagligt begagnande, anser jag det öfverflödigt och ersättligt genom andra mera oskyldiga medel. Det bör ej heller glömmas att barn af förildrar, som äro begifna på dryckenskap, enligt många lärda mäns iakttagelser skola företrädesvis vara disponerade för vissa sjukdomsformer. Det bör icke anses öfverflödigt eller ur vägen att jag något vidiyftigt behandlatfrågan om bästa sättet att uppföda barn, helst under de första åren, ty då till och med praktiska läkare hysa så olika åsigter derom, måste det vara i sin ordning att diskutera ämnet såvidt möjligt är ur fysiologisk synpunkt, emedan vi, utan att förvärfva oss sjelfve en fastare grundval för våra meningar och råd, aldrig kunna vänta att öfvertyga den mindre sakkunniga befolkningen, af hvilka en icke ringa del tror sig vara kloeare i deuna punkt än läkaren, ja än vår Herre sjelf, som anvisat oss mjölken såsom den naturliga födan. Tanken på nyttan af att tidigt vänja barn vid all slags föda, är mycket allmän och så inrotad att blott en påtagligen naturenlig lära kan segra öfver fördomen och sjelfklokheten. Det måste derför vara en lycka för landets befolkning att den lär sig förstå vigten af mjölkmat och att man lär sig begagna den på ändamålsenligt sätt. En mängd af de sjukdomar, som först visa sig under de sednare åren af barndomen och med ett gemensamt namn blifvit kallade skroflers, skulle undvikas genom en sund och för barnorganismen passande diet, till gagn för familjen och kommunen, hvars medel till betydlig del åtgå till sjukhjelp. I det för vårt barnhospital uppgjorda spisningsreglemente ha vi också sökt efter bästa förmåga uppfylla skäliga anspråk på en pas