Om kaffe, öl och vin ibarnaåldern: (Af professor Faye. Ur norskt magasin för läkarevetenskap.) Bland ämnen som ofta upptagas i barndieten förtjena ett par att särskildt omnämnas, då de, på grund af deras flitiga begagnande af fullvuxne och i familjelifvet, och jemväl emedan de i allmänhet anses som goda födoämnen, ofta bjudas åt barn. Dessa ämnen äro: kaffe och öl. Det förra njules. som bekant i form af de: kokt af alla samhällsklasser i vårt land, och då man håller före att drycken är serdeles närande) och för öfrigt temligen oskyldig i sin verkan på organismen, kan det icke väcka förundran att höra det äfven barn och detta till och med vid mycket tidig ålder, få katle lika som man dermed gjorde en god gerning. Vid de mångfaldiga analyser som blifvit verkställda, har man visserligen kommit till noggrann. kännedom om kaffets beståndsdelar, och det låter väl icke förneka sig att deribland finnas ämnen som kunna anses närande, hvilket då föTeträdesvis skulle gälla kafeinen; men om man gör afseende på den ytterst ringa mängd af fasta beståndsdelar, som återstå vid afdunstningen af en kopp vanlig kaffedekokt, måste det bli klart att blott en ringa qvantitet positivt närande ämne) på detta sätt kommer organismen till godo. Man måste nemligen, vid betraktande af dryckens beskaffenhet såsom näringsämne, afdraga det tillskott som erhålles genom tillsatsen af mjölk eller grädde och socker; ty att dessa saker äro närande är visst och sannt, men de höra icke till kaffet såsom sådant och förblifva lika närande utan att blandas dermed. Som bekant innehåller det brända kaffet äfven iämnen, som verka starkt på nervsystemet och framkalla ett tillstånd, som hos den ovane — isynnerhet om kaffet är väl tillagadt — tydligt ger sig tillkänna genom en upphettning, hvars följder visa sig i rubbningar i ådersystemets verksamhet och närmast i hjertklappning, hvarpå åter följer en känsla af tyngd och matthet. Ehura dessa verkningar minskas genom dagligt begagnande och äro mindre märkbara vid bruket af svagt kaffe, kan man likväl icke kalla verkan deraf alldeles oskyldig, och i alla händelser synes det icke riktigt att välja sådana ämnen för den unga organismen under dess vextperiod. Noggranna studier af kaffets vidare verkningar under eller på matsmältningsprocessen ha emellertid tillskrifvit njutningen deraf ett inflytande som måste tagas med vid betraktandet af dess betydelse som födoämne, ehuru dervid icke är fråga om något direkt tillskott för bildandet af blodmassan. Man tror sig nemligen ha funnit att kaffe — liksom förmodligen är fallet med alkohol — har den egenskapen att fördröja förbrukningen af den organiska massan, hvaraf åter skulle följa att den egentliga födan förslår bättre och följaktligen mindre qvantiteter deraf erfordras. Men efter min åsigt skulle skadligheten af dess bruk i barnaåren bestå just deri; ty. om denna heter det med rätta att matsmältningen skall försiggå hastigt och lätt, om organismen sednare skall: bli frisk och stark, och för vinnande af detta resultat blir det nödvändigt att gifva lättsmälta och verkliga födoämnen, men icke sådana som fördröja matsmältningen. Verkan deraf blir naturligtvis ännu sämre, om de egentligen närande ämnena njutas i för ringa mävgd eller äro så svårsmälta att den positiva näringsmängden blir otillräcklig. Att under sådana förhållanden vätskeblandningen och de fasta delarne i organismen under uppvexningen blifva abnorma är ganska förklarligt, och många barn, som under sin första period visat en viss svampaktig fetma, få sedan vidkännas de beklagliga följderna af ett natuwvidrigt uppfödningssätt. Det är derföre min öfvertygelse att mycket skulle vinnas, men ingenting förloras genom att helt och hållet utesluta kaffedrickning från barnaårens njutningar. En annan dryck. som på sednare tiden blifvit allt mera allmän är öl, isynnerhet det s. k. bäjerska, hvilket jemte den genom jäsningen ) Dess7loftalare har liknat den vid köttsoppa. ) Detta minskas ännu mera genom det sätt hvarpå kaffebönoraa vanligen brännas, nemligen i öppna kärl och så hårdt att en god del af kaffets beståndsdelar bortgå, under det en större mängd Jol och empyreumatisk olja qvarstadnar.! Deraf den bittra smaken.