Beskrifning öfver Matrabarberns användande Matrabarber är en af våra nyste och kanske välsmakligaste köpsväxter, samt utgör ett värderikt surrogat för frukt och är mycket att sätta värde på, när vinterfrakten och sylterna på våren tagit slut. Smaken är närmast lik omogna krusbärs, men mera aromatisk och behaglig. Bland sätt att använda denna växt torde få anföras: a) Rabarber-spenat. Bladen egna sig bäst härtill om våren, men kunna äfven användas senare på året. De grofsta trådarne afrepas, sedan bladen först blifvit väl sköljda, hvarefter de förvällas i tre särskilda vatten; men emedan de, särdeles vårtiden, äro ganska löskokta, miste det ske enzast en kort stund i hvardera vattnet, hvarefter massan uppstjelpes att afrinna. Sedan förhålles dermed alldeles som med spenat. b) Rabarber-tårta, Rabarberstjelkarne tvättas och skalas väl, derefter skäras de i tärningar och kokas till ett mos med citronskal eller, i brist deraf, kanel samt tillräckligt socker, och ej mera vatten. än som erfordras för att hindra vidbränning. En väl bakad smördegsbotten lägges på anrätningsfatet samt bestrykes med mos, hvarmed fortfares hvarftals, så länge moset räcker. Öfverst bör vara en smörbotten, hvilken beströs md socker. Tårtan serveras kall. c, Babarber-pudding. Ett eller två dussin rabarberstjelkar skalas och skjöljas; derefter läggas de i en stufpavna jemte skalet a! en citron, kanel, 2 kryddneglikor, så mycket sockersirup, som behöfs för att göra det sött, och ej mera vatten. än som fordras för att hindra vidbränniog. Detta kokas nu till ett mos (marmelad, hvilket sedan silas genom en gro! tagelsikt. Härelter tillsattes åter det gula af eww citronskal; !7 rifven ru j skottnöt, !, skålpund godt smör, 4 äggulor och hvitan af ett ägg hviket allt väl sammanblandas. Man fodrar en tårtforn. som rymmer massan, med vanlig tårtdeg, inlägger blandningen deruti och gräddar den en halftimme i ugn eller på koleld. då i senare fallet äfven koleld lägges på locket. Puddingen serveras kall. d) Rada ber-paj. Stjelkarne skalas och tvättas samt skäras i små stycken och inläggas jemte en blandning af fint stötta hveteskorpor och socker i formen samt betäckas med god tårideg, hvaröfver något socker tillströs. Anrätningen gräddas en half timme i en varm ugn. Serveras äfven kall. e) Raborber-gröt. Risgryn sköljas och kokas i vattea till gröt, hvarefter tillsättes af det förut beskrifna moset efter smak Tidigare på året kan man även koka de sönderskurna stielkarae bland grynen, hvarvid socker, kanel och citron iläggas. När gröten är färdig, slås den i torm för att kallnad, uppstjelpas och serveras. f) Rabarser-sylt. Stjclkarne skalas och tvä tas. skäras i tärningar och vägas. En lika vigt socker kokas till en temligen tjock lag, hvaruti sijelkarne iläggas och kokas öfver sakta eld. Obs att stjelkarne i allmänhet eter midsommaren ej kunsa begaguas till annat än gröt.) g) Rabarber-saf:. Sijelkarne skalas och tvättas samt skäras i kor.a bitar. En kanna sådana stjelkar lägges i ett kärl, innehållande ett qvarter kokande vatten samt kokas deri till fasthet af en gröt. Sedan denna massa är afkyld, hälles densamma i spetsiga, något glesa lärftspåsar, som upphän as, på det den utrionande klara saft n må kunva upphamtas, När ingen saft mera afrinner, utpressas återstoden, men denva senare utpressade saft blir icke så klar som den först erhållna — Saften kokas sedan med hka mycket socker efter sin vigt jemte litet citronskal samt bälles på buteljer, som kerkas och hartsas väl Till denna saftberedning tagas sijelkarne i Augusti månad hb) Rabarber-soppa. Stjelkaroc skalas och skäras i tärmngar, förvällas genast derefter i kokande vatten, som eaflyftes innan ravarbertårninzsarne börja sönderfalla h gst 5 minuters kokning är tillräcklig). Nögot kanel och citronskal samt socker läggas på förhand i vatinet. Gesom aut tillsätia för mycket socker, borttager man rabarberns aromatiska och fina smak. Till 4 skålpund rabarber-stjelk tages omkring !; kanna vatten. Soppan afredes med potatismjöl, vispadt i kallt vatten, och kan förtäras varm, men är såsom kall, mera välsmakande, läskande och heilsosam. . Skalningen af rabarbertjelkarne bör ske på så sätt, aut ytire hinnan afdrages varligt. Frö af Victoria Rabarber per 3 kronor, per ort 4 öre. Plantor per st. 25 öre, per 100 st. 20 kronor. Under loppet af Juni månad finnes dagligen färsk Rabarberstjelk i min Fröhandel M 1 Stora Nygatan, och försändes äfven till landsorten med jemväg eller ångbåt. Priset är 10 öre per . . NA För mindre än 1 krona expedieras ej till landsorten. Vid längre transport då mer än ett dygn åtgår är det nödvändigt att emballera stjelken på det den ej må torka. För emballaget beräknas särskildt mv E. Wilh. Tjäder. OBS. Postadress endast: Liljeholmen. Telegrafadress: Tjäder, Liljeholmen. Fröhandeln ar i Stockholm stora Nygatan N:r 1, en troppa upp, dit lokaibret adresseras. (4715)