Undersökning af öl. Vi hafva förut meddelat en uppsats i Upsala läkareförenings förhandlingar af d:r Ryno Hoffstedt, gående ut på att på grund af verkstäld analys bevisa, det en mängd främmande, ofta ytterst skadliga, bitterämnen förefinnas i vårt så allmänt begagnade baierska öl. Dessa på vetenskapliga grunder framstälda anmärkningar hafva orsakat oro och misstänksamhet mot ett af våra mest gängse näringsoch njutningsmedel. Bästa sättet att förekomma dylika vore na: turligtvis publicerandet af intyg öfver vederbörligen företagna kemiska analyser å öl, verkstälda antingen på tillskyndan af tillverkarne sjelfve eller af någon myndighet. Dylika analyser, omfattande äfven andra omständigheter, såsom t. ex. alkoholhalten, ha i Kristiania varit brukliga och torde verksamt ha bidragit till att gifva åt Kristianiaölet den utmärkta beskaffenhet dat eger. Afven här skulle sådana utan tvifvel vara väl på sin plats, då allmänheten derigenom finge anvisning på de ölsorter, som genom närande eller åtminstone fullkomligt oskadliga egenskaper förtjente dess förtroende, Milnchens bryggeribolag h i hufyudstaden har idetta afsernue slagit in på en fullXomliet Tixtig väg, då det för att gifva sina sense Hibejäeteetetna A bna ten