Article Image
— Biscnit-tillverkning. I tidningen Upsala läses: .För ett par år sedan voro ett par unga svenska yrkesidkare ute och reste. De befunno sig i Frankrike vid det stora krigets utbrott och voro der ännu, då det började blifva ondt om arbetare i landet. I följd häraf blef det lätt för dem att erhålla Snställhing Hör en skicklig biscuitbagare, som, genom att hålla en del recept hemliga, lyckats att till viss grad monopolisera sin tillverkning. Med de långväga främlingarne var det emellertid icke så noga, utan tillätos de så temligen blicka in i fabrikationens hemligheter. Till och med då deras intresse för saken tilltog i sådan grad, att de under vanliga förhållanden skulle väckt misstankar, blundade man. De båda svenskarne. blundade deremot icke, utan sågo sig väl omkring. Då de omsider lemnade fabrikanten, var det med en mängd anteckningar om en hos oss icke änuu känd konst att baka biscuit — biscuiten icke i den form, vi hittills känt från våra sockerbagare, utan snarare motsvarande dessa småbrön. som utgöra en del af våra landtfruars ära och — bekymmer. I en skicklig och driftig yrkesidkares händer hafva de nämnda recepten gifvit upphof åt ett numera ganska allmänt fabrikat. : De båda resande svenskarne voro söner till bagarmästaren Feith härstädes, och det är deras far som nu i allt större skala härstädes drifver denna biscuit-tillverkning.

29 maj 1872, sida 3

Thumbnail