Article Image
— HE mejeriet vid Ultuna har, enligt den af institutets föreståndare till länets hushållningsä i ä under år 1868 förbru kats af mjölk och grädda under: Jan. månad 273, Febr. 142, Mars 249, April 2942, Maj 3077: 50, Juni 2778, Juli 1306, Augusti 885, Sept. 1111, Okt. 58, Nov. 1280 och Dec. 1817 kannor; hvaraf ha liverkats: 4024 B smör, 5117 kumminost, 1443 cheddaroch schweizerost samt 170, bitterostar och 14 st. mesostar. Smöret har fö sålts, till större delen . tjernfärskt, mot 75 å 80 öre pr T, cheddarosten till 50 öre och kumminosten till 25 å 30 öre pr H. Den försålda osten har genom intorkning förlorat; cheddarosten omkring 18 proc. och kuumminosten 15 proc. af sin vist tre dagar efter tillverkningen. Efter anställda försök har det visat sig, att af 100 kannor nysilad mjölk erhållits i medeltal 20 F smör och 45 T kumminost, likaså af 100 kannor nysilad mjölk omkring 60 I cheddarost, intorkningen oberäknad, Högsta antalet kor vid Ultuna holländeri har under året varit 95 st. och lägsta 75 st.; högsta mjölkafkastningen pr dag 184 och lägsta 70 kannor; osh hela mjölkafkasiningen för året har upp: gått till 45433 kannor. Det vid Ultuna förlagda stamholländeri har blifvit utbytt mot ett nytt, hvilket dock ännu ej uppgått till det bestämda antalet kor; och då genom detta ombyte institutet under en längre tid-haft ett högst ringa antal stamholländeri-djur och sedan en del qvigor blifvit insatta i stället för kor. så har till följd deraf mjölkafkastningen understigit den under föregående året. För att bereda mejerieleverna tillfälle att lära känna de olika sätten för mjölkens behandling har dels ismetoden, dels den Gussanderska och den holsteinska metoden användts. (vu. P.)

6 mars 1869, sida 2

Thumbnail