Article Image
Endast härigenom tyckes denna sak kunna hänskjutas till allmänhetens dom. Emellertid skola här ytterligare några anmärkningar tilläggas för de läsare, som ha lust och tid att se de förunderligt motsatta åsigter litet närmare belysta, hvilka blifvit offentligt framställda om det Liebigska extraktet. Den här ofvan antydde svenske kemisten t. ex. har, så heter det i Morgenbladet efter Upsala-Posten, Sgrundat sin värdefulla artikel på analyser,, Men sådana, lika omsorgsfulla som nogfarm och fullständiga undersökningar, af siebigs köttextrakt ha för länge sedan blifvit verkställda och ha för länge sedan vårit bekanta för troligen alla vetenskapsmän utanför den skandinaviska norden. Det är för visso oomtvisteligt, att naturen inom en viss begränsning troget besvarar de frågor, som man förelägger Trenne Men som man ropar, så får man svar, och derför kommer det så mycket an på, huru man framställer frågorna. Genom detta olika huruwo ha i nästan alla grenar af naturvetenskaperna de olika motsatserna i åsigterna och de deraf följande tvisterna uppstått. Utöfoer denna räns gäller alltid hvad framför alla hvarje fysiologisk kemist borde förmodas veta, att ageheimnisvoll am lichten Tag, lässt sich Natur des Schleiers nicht berauben; denn was sie DeinemjGeist nicht anvertrauen mag, das zwingst du ihr nicht mit Hebeln, noch mit Schrauben, Många läsare känna sålunda af egen erfarenhet eller ha hört talas t. ex. om Gasteinkällans förunderliga läkande kraft. Om man nu skulle gifva den svenske fysiologiske kemisten ett prof af detta vatten med frågan, hvad vattnet innehåller, så skulle han efter en utan tvifvel noggrann och derigenom mycket värdefull analys berätta, att det var — bara vatten med litet kolsyra i, som man hade gifvit honom, och vid frågan om dess botande förmåga skulle han helt säkert anmärka, att denna var i det närmaste lika med 0. — — Hvarifrån förskrifver sig då Gasteinkällans veterligen utomordentliga botande kraft? — — Ufverallt på . jorden kan man förskaffa sig kolsyrehaltigt vatten. Men detta vatten har icke samma l egna verkan på organismen som Gasteinkäl-: lans. Likaledes kan ingen af köttextraktets! särskilda beståndsdelar (kreatin, inositin, kali, natron, inositsyra, fosforsyra, kalk, klor, magnesia och jern) sammansätta det ! Licbigska preparatet. Eller om man gåfve samme kemist till analytisk sönderdelning den vattenklara vätska, hvars natur straxt skall nämnas, skulle han efter hela den långa och upplysande undersökningen förklara, att han funnit: litet slem, litet syra, vatten och salt: — en simpel blandning — det var allt! —— Han skulle ingenting ha att berätta om; att det var — tårevätskan, som han hade under sina händer, och ännu långt mindre skulle han kunna säga, om bemälda vätska hade varit glädjens eller smärtans vältaliga ledsagare eller en simpel blandning af begge. Sådana exempel på olikheten mellan — tingens rätt i kemistens hand och naturens rätt i lifsverksamheten kunde här anföras ! ocker (så t. ex. såsom typ för-en lång rad förhållandet med det icke giftiga, af klor och qvicksilfver bestående kalomel och med det deremot högst giftiga, likaledes blott af klor och qvicksilfver sammansatta sublimatet; eller med den i hela bergmassor förekonfmande, verkningslösa jernockran, jemförd med det högst verksamma, men i så ringa mängd — I gran på 1 skålp. — i ostålkällornax förekommande jernet). Saken är här den, att det icke går an att vid qvantiteten på kemistens vågskål lemna åsido qvaliteten i ämnenas förening. Ingen har hittills, så vidt insändaren vet, regn att någon skulle kunna uppehålla lifvet med Liebigs köttextrakt ensamt, Vid den i sin sista grund förjoss alltid oförklarliga lifsprocessen är det väl så, att de olika äbe stanser, som organismen förbrukar i sin stoffvesxling, i det hela taget måste tillföras denna i samma mängd, om lifvet icke skall afstanna. Men ingen fysiolog och ingen läkare skall kunna säga, att icke just komplexet af beståndsdelarne af Liebigs köttextrakt gifver ett oer-: sättligt incitament för nämnda stoffvexling,. Det är en erfarenhet så gammal som Hippokrates lära, att: i mycket sammansatta medel yttra särskilda beståndsdelar ofta en stor verkan i ggn som äro långt under dem, i hvilka de vanligen användas i isoleradt tillstånd,; — och, för att tala medl. vårt nuvarande universitets fysiologiske lärare, professor Christian Boeck, finns det mycket sammansatta materier, som, införda uti menniskokroppen i nästan homeopatisk qvantitet, tyckas verka såsom jäst, likasom jäst i det nybrygda ölet, så att den ringa mängd som införes i organismen bringar denna i ett ; tillstånd, hvarigenom en större myckenhet; uppstår, hvilken då någon tid (med utomor-s dentlig kraft) cirkulerar i organismen, till-4 dess den blir utkastad. Det är för korthe-! tens skull som Liebigs köttextrakt här ofvan; blifvit kallad en saft; det är lika litet en t enkel saft som blodet, hvilket också såsom : en saft har fått en berömd applikation ils litteraturen. Efter det sålunda i korthet anförda kan och måste allmänheten sjelf afgöra, hvem som här har rätt, Det är för visso oomtvisteligt, att af det goda är det bästa alltid bäst. På ena sidan kan man onekligen så vårdslöst tillreda soppan af Liebigs extrakt, att den blir dyrare än köttsoppa, och på den andra skola väl alltid några finnas, som ständigt kunna erhålla färskt kött och som föredraga den färska köttsoppans smak framför extraktets. Man får af detta icke begära mera, än det bjuder. Den, som icke begriper, att det i stort beredda extraktet icke kan besitta hushålls-kökets väl-P smakande bouquet,; ded, som icke, när han ri kan så hafoa det, förstår att åstadkomma denna bouquet i smaken antingen genom attlT blott och bart använda en benknota (som för! N sig sjelf icke gifver någon köttsoppa) eller ge-! nom ett klokt begagnande af några af de billiga kulinariska, bekanta hemligheternasp mångfald — han får skylla sig sjelf för ex-vi trakt-soppans mindre välsmaklighet. Enligt 2 insändarens, på daglig erfarenhet stödda l förmenande bör i vårt norden köttsoppa hädanefter aldrig lagas af kött utan bör detta endast stekas eller på annat sätt göras ätbart A sin egen saft. : oc För öfrigt skall också enhvar låta sitt egna; snnda omdöme säga sig, att Liebigs kött-m extrakt — såsom den svenske kemisten, beklagligt nog, har insinuerat — icke kan vara humbug, om följande två moment, det ena?) ett materielt, det andra ett allmänt anstän-! Tj dighetsskäl, blott ett ögonblick tagas i beer traktande. För det första är det nemligen, hvilket insändaren förat offentligt har anmärkt såsom ett af profven på oförfalskadt extrakt, ett faktum, att extraktet bäde tål och kräfver, omkring 200 procent koksalt för att balancera — hvad? — en simpel blandning af kryddadt salt?— ett ämne som i det närmaste är lika med 0 —? —! För det andra är Liebig en vetenskapsman, som, nu i år alla nu lefvande fysiologiska kemisters rare och mästare, och högt hedrad af allailär verldens civiliserade staters styrelser, omöjligt har kunnat vilja fläcka sin verksamhet med sobemedlades och fattiges, för litet salt och dugliga extraktiväm Ne No bortkastade småjpe

2 maj 1868, sida 4

Thumbnail