Article Image
set Nr 59 vid Regeringsgatan. Farrar nh terar Rn rr Sn nd Bonediotiner-Munk-Lizxör från , Abbotsklostret vid Föcamp (Seine Införieure). ; General-Agenter A.Legrand AinCo., Fecamp. Denna Likör har icke undergått någon förändring sedan 1510. Det ursprungliga sättet för dess tillverkning har med obrottslig samvetsgrannhet bevarats. Dess verkande beståndsdelar u!göras nästan uteslutande af på Normandiets klippiga hafsstränder växands plantor, hvilka insamlas och beredas under blomningeoch saftiden. Dessa örter, som genom graunskapet med hafvet äro mättade med brom, jod och natriumehlorur. utveckla och bibehålla uti spirituösa och sockrade fluida sina vederqvickande och helsosamma egenskaper. Dessa egenskaper kunna i korthet sälunda sammanfattas: Renhet i smak, en angein verklig oljaktighet. En högst behaghg bouquet, förbättrande sig ju äldre den Ir. Utspädd med vatten hafva, eedan flera århundraden tillbaka, dess antiapoplektiska, lösande, digestiva och antispasmodiska egenskaper lemnats obestridda. Flera af Fraokrikes och utlandets förnamsta mediciuska celebriteter hafva afgifvit lysande utlåtanden öfver deras tillfredsställelse med denna Likör och hafva bekräftat dess lyckliga verkningar vid alla slags epidemiska sjukdomar, vare sig såsom preserva: tiv eiler rent läkemedel Den är, med ett ord, en välgörande och angenäm Likör, hvars dagliga och . mättliga bruk icke kan annat än underlätta organismens alla funktioner. A. Logrand Ainö Oo. få härigenom meddela, att Hr Ludvig Arosonias I Stookholm blifvit antagen till deras onde Agout för Konungariket Svorige. Benediotiner-Nunk-Likören importeras och hälles till salu af: Herrar J. Cederlunds Söner, Fr J. D. Grönstedt, I Herrar Högstedt Co., i Stookholm; I L. Lundberg Co., f N. W. Reuokner J. E. Björok, N . Stako Lagerqvist, i Norrköping. MH Utdrag från åtskiliga litterära och medicinska Celebriteters omdömen om BenedietinerMunk-Likören från Klostret i Fecamp, förekom: ande i tidningar, vetenskapliga tidskrifter Cc.: uu — — Jag sätter Benedietiner-Munk-Likören lika högtsom Chartreusc, om jag icke till och med gifver densamma främsta rummet. j . Jag nämner detta för dem bland mina läsare, hvilka hysa förtroende till mina kulinariska rekommendationer, och jag hoppas att deras antal skall vara mycket stort. Alexandre Dumas: ?Le Mousquetaire. På en tid, då lyxen vid bordet öfverallt åter är i tilltagande, tvekar jag ej att erkänna och ?rekommendera Benedictiner-Munk-Likören såsom den yppersta bland alla de Jikörer, hvilka för närvarande användas, ej mindre hos restauranter och vid familjemiddager, än äfven i furstarnes salonger och å de törnämsta hoteller.? H. de Pen Gazkette des Estrangers. ——— ?Man använder Benedictiner-Munk-Likören för dess arom och -för dess vtsökta smak, ofta utan att tänka på, att denna läckerhet på samma gång är ett kraftigt hjelpmedel, en af de helsosammaste likörer såväl för matsmältningen som för blodets hastiga och regelbundna omlopp.? Thimothee Trimm: ? Petit Journal. er — En fin middag slutas nu för tiden aldrig utan ett glas Benedictiner MunkLikör, och jag gilver också obetingadt denna likör från Normandiets branta stränder företrädet framför den dermed beslägtade Chartreusen.? Duplessis: ?Gazette Universelle. Man läser i ?Journal des Debats: Vid ett sammanträde i ?Mairie de V Elyse, hvarest bruket och missbruket af spirituösa drycker afhandålades, yttrade sig Doktor Linas, vid redogörelse för de särskilda hygieniska egenskaperna hos de mest brukliga likörerna på följande sätt om Bonedlotiner-Munk-Likören från Klostret vid Föoamp: (Ordalagen äro upptecknade medelst stenografi.) En likör behöfver hvarken gammalt ursprung eller en förnäm börd för att tillvinna SÅ läkares och konsumenters förtroende och sympatier. Dess goda egenskaper äro det bästa AdelsDiplomet. I detta hänseende tyckes oss Benedictiner-Munk-Likören från Klostret vid Feoamp icke hafva något att afundas sina medtäflare. Den besitter en högst behaglig arom? och utvecklar en fin bouquet, hvari man, bland åndra vällukter, igenkänner melissa, arnica montana och åtskilliga andra för sina magstärkande och hjertstyrkande efenskaper bekanta örter. Den är fyllig och len, hvarken för hetsig eller för söt. Den verkarlindrigt å salivafsöndringen och qvarlemnar i munnen en frisk och angenäm smak. Slutligen — hvad som icke är en af ?dess minsta förtjenster — den impregnerar icke andedrägten med lukten af alkohol, så besvärlig för en sjelf och så oangenäm för andra. Hvad dess verkningar på matsmältningen beträffar, är ?det mig tillräckligt att säga, det jag vet tröga och svaga magar, som befinna sig väl af dess användande. I le Sigcle? läses: Doktor Besso har behagat meddela oss ett utdrag ur sin bok: Om Sundhetsläran i afseende på födoämnena (de I Hygiene alimentaire?). ——— — — —— Det torde vara öfverflödigt att uppräkna den mängd af likörer, som förtäras af menskligheten; tvenne böra likväl tagas i betraktande: Den första är Absinthen. Vi. kemister och läkare, kunna aldrig för ofta säga till publiken: förtär den ej! Vår röst skall ty värr det oaktadt icke blifva hörd. i skulle emellertid kunna 7leda i bevis, att i Afrika ett större antal af våra soldater dödades af absinthen än af Arabernas kulor. Sjelf skulle jag kunna namngifva personer af stark kroppskonstitution, hvilka jag vårdat såsom sjuka och hvilka dött af kakexi och lungsot, utan allt tvifvel följder af absinthförtäring. Men allt hvad jag än må säga skall likväl icke afhålla en del af menskligheten ifrån att absinthera sig och schweizerierna komma nog ständigt att sälja oerhörda qvantiteter deraf.? ?Absinthen i Frankrike är som Opium i Kina.? Kinesen förslöar och förgiftar sig al vana genom opiirökning. Fransmannen förstör och dödar sig genom absinthdrickning.? ?En annan likör har introducerats på senare åren, det är Benedliotiner-Munk-Likören från Elesiret i Feoamp. Vi vilja icke särskildt prisa den för dess uräldriga härkomst, som, efter ppgift, daterar sig från år 1510, icke heller derför att receptet uppfunnits af Benedietinerne; hvilka möjligen tillskrifva den ett gudomligt ursprung; detta vare långt ifrån vår afsigt. Vi vilja Pendast säga, att — efter att hafva varit närvarande vid beredningen af denna likör, efter att hafva undersökt, hvar för sig, de örter hvaraf den är sammansatt och varit vittne till den skicklighet och omsorg hvarmetd den tillverkas — vi med stort nöje skänka densamma vårt bifall.? Tagen före måltiden och blandad med en viss del vatten, är den en af de bästa lösande och afförande medel vi känna. Tagen oblandad och i en liten dosis efter maten, är den till foljd at de talrika plantor af umbellatväxtfamiljen, hvilka ingå i dess sammansättning, ett af de krafrigaste toniska och matsmaltningen befordrande medel? ?Välkommen vare den således! Måtte den alltid förblifva oförändrad! Det allmänna helsotillståndet skall vinna derpå!? I la Gazette de France läses följande: Under nu herrskande farsot kan man icke nog iakttaga de af Doktor F. E. J. Valleix, läkare vid sjukhuset la Pitie i Paris gifna råd för helsans bevarande, jemte hans anvisning på ett af de bästa preservativer mot koleresmitta: Bostaden torr och fritt belägen, kläderna tillräckligt varma, dieten tonisk utan att vara stimulerande.? Jemte dessa försigtighetsmått är det nyttigt att äfven iakttaga andra; man rekommenderas derför att efter hvarie måltid dricka en kopp th, kokadt på myntha, mellis och arhica, samt derpå ett glas Benedictiner-Munk-Likör från Klostret vid Fecamp, i hvars sammansättning ingär en viss qvantitet af sådana växter; som utgöra kraftiga botemedel vid denna förskräckliga sjukdom.? Dootor Pequoeuer, af Madininska Fumalteton 5 Mantnallar

13 juli 1867, sida 1

Thumbnail