Article Image
Synnerligast beträffande köttet, som, efter der nya metoden tillagadt, var smakligare och mörar samt saftigare. Till utrönande af soppans halt af upplösta fasta ärmnen har jag anställt qvantitativa be stämningar med soppa, beredd efter båda me toderna, och dervid eihållit följande resultat: 109 vigtdelar kal filtrerad soppa, beredd med löjtnant Dahlers apparat, lemnade 1,957 vigtdelar fasta ämnen vid afdunstning i vattenbad. 100 vigtdelar soppa, på vanligt sätt beredd, lemnade 3 vigtdelar fasta ämnen. Den på varligt sätt beredda soppan visade sig således hålla 0,256 vigtdelar fasta ämnen mer än enligt nya metoden tillredda. Den på vanligt sätt beredda soppan var svårare att genom filtrering erhållas klar och visade stor benägenhet att åter grumlas. På grund af verkställda försök och gjorda iakttagelser, anser jag att matlagning med löjtnant Dahlers apparat har flere företräden och att dessa förnämligast äro följande: 1:0. Betydlig besparing af bränsle, utan att några särdeles kostnader i stället behöfva ifrågakomma; ty isoleringsmaterialerna äro hvarken dyra eller ovaraktiga, tvärtom kunna de för billigt pris anskaffas och bibehålla sig längre tid oförändrade. 2:0. Sedan vätskan uppkokat och kokkärlet blifvit insatt uti isolatoren, behöfves ingen vidare tillsyn. Maten kan äfven transporteäg under det att matlagningen skötes af sig sjelf. 3:0. Derigenom att kokkärlet ej behöfver längre tid upphettas, undvikes äfven så kallad vidbränning. 4:0. Till beredningen erfordras mindre mängd vatten; ty afdunstningen deraf ärjemförelsevis obetydlig. 5:0. Luftens inverkan på födotimnena är betydligt minskad; till följd deraf blifva de under kokningen mindre få visst i de flesta fall mera v ) naturliga. NP Hoeb rg, Medicine Doktor, Inspektor vid pharmaceutiska institutet

5 april 1867, sida 3

Thumbnail