ner öfver allt inuti och att ingen blodig saft ut rinner. — Vidare dödas trichinerna, om fläske sorgfälligt insaltas och får liggai saltlaken mins! tio dagar. Kortare tid är icke tillräcklig för at döda alla deri möjligen förekommande trichiner Rökning under tvenne veckors wid är också, åt minstone i fråga om korf, ett säkert medel at döda de i densamma befintliga trichinerna. Rökning under kortare tid är ej tillräcklig. Att dett har utrönts genom anställda försök, äfvensom att fläskets torkande under längre tid dödar trichinerna, hvadan det är rådligt att, innan man äter rökt korf, under 3 till 4 veckors tid förvara den på ett torrt ställe. Deremot är den mikroskopiska undersökningen af fläsket ingalunda något ofelbart skyddsmedel mot faran af trichiner, emedan denna un dersökning icke alltid lemnar ett säkert resultat Detta är endast då fallet, när undersökningen verkställes af personer med bepröfvad sakkännedom, när den förrättas med tålamod, sorgfällig het och samvetsgrannhet och när svinet innehåller en alldeles utomordentligt stor mängd af trichiner, så att deras upptäckande är en lätt sak. Huru sannt detta är, bevisa flera fall, då det först efter flera timmars undersökning lyckats erfarne trichinsökare att upptäcka de i fläsket verkligen befintliga trichinerna, och det just uti fläsk, i hvilket trichiner, äfvenledes efter flera timmars sökande, icke kunnat upptäckas af andra mikroskopiker. Detta gifver den lärdomen: att det, att trichiner icke anträffats i fläsket, ingalunda är likbetynande med att de icke finnas deruti, och vidare att, om de befintliga trichinerna icke upptäckas vid den i och för sig okontrollerbara mikroskopiska undersökningen och fläsket sålunda förklaras trichinfritt, de derigenom i säkerhet invaggade konsumenterna lockas att uraktlåta fläskets omsorgsfulla tillagning — det enda säkra skyddsmedlet — och till följd deraf blifva smitiade. Kungörelsen ålägger vidare slagtarne att icke hålla till salu trichinhaltigt fläsk, vid samma ansvar som för försäljning af skämda födoämnen, och då det sålunda för dem blir nödigt att, till undvikande af detta ansvar, begagna sig af den mikroskopiska undersökningen, angifver kungörelsen hvad som dervid bör noga iakttagas, och det är: 74. Undersökningsobjekten skola under alla omständigheter tagas af de delar af vinkroppen, i hvilka erfarenheten visat, att triiner, om de äro förhanden, bruka talrikastaniffas. Dessa äro: den köttiga delen af diafragman (mellangärdet), nära muskelsenorna, vidare refbensmusklerna, bakre delen af tungan, ögonnusklerna samt de främre och sido-bröstmuskerna. 2. Det är icke nog att sträcka undersökningarne till endast en eller två preparater af n hvar af dessa delar, utan böra tvärtom så nånga sådana som möjligt sorgfälligt undersö(as? Kungörelsen slutar med att ännu en gång ernra allmänheten derom, att det säkraste skydlet mot faran af trichiner ligger i den omsorgsjullaste tillagning af fläsket och i att helt och I afhålla sig från rått eller endast halfkokt äsk?.