Article Image
En i England bosatt tysk kemist, Hoffman, bekant såsom stenkolsfärgernas egentliga uppfinnare, har till sina landsmäns tjenst författat en beskrifning om detta bageri, åtföljd af en flyktig teckning öfver en apparat; vi skola i det följande meddela ett utdrag deraf, såvidt det kan ske utan figurer. Det vanliga handbageriets operationer äro hufvudsakligen 3: degens tillblandning och knådning; degens jäsning och brödets tformning och gräddning. Det här ifiågavarande maskinbageriet förrättar knådningen och formningen med maskineri, och jäsningen åstadkommes icke med jäst eller surdeg; istället för den kolsyra, som annars utvecklas ur jästen, användes kolsyra, utvecklad på samma sät som till kolsyrevatte.r eller sodavatten, och det är kolsyrevatten hvarmed degen knådas. Brödet blir af denna kolsyra lika pipigt, som af den ur jäst eller surdeg utvecklade, men det får ej den inblandning af ättika, som jästen och isynnerhet surdegen utvecklar; ville man gifva det den häraf uppkommande smaken, så måste man tillsätta ättika; och om detta slags maskinbageri blir infördt på Europas fastland, så kommer det sannolikt att, i afseende på salt, ättuka, socker och kryddor, undergå flera förändringar. Maskinbageriet (beläget vid White Cross Street inom sjelfva City) intager 3 våningar; i den nedersta befinnas bakugnarne jemte en ångmaskin samt knådningsapparaten; i den mellersta ser man den s. k. kondensatorn och i den öfversta är mjölmagasinet. Knådningsapparaten är en kula af starkt gjutjern, tillräcklig för inrymmandet af det mjöl och den deg, som behöfs för ett bak; bageriet använder två sådana apparater, hvardera för 350 mjöl och en för dubbelt så mycket. Kulan har 4 öppningar: en stor ofvantill för mjölets ifyllning och en stor nedtill för degens utlopp, samt två små på sidan, för en kulan genomgående jernaxel, hvarpå sitfa jernskoflar, hvarmed nådlingen förrättas. I den öfra öppningen, som sitter i planet mellan nedra och öfra mellanvåningen, nedsläppes mjölet från öfversta våningen genom en slang af säckväf; hvarefter kulan tillslutes lufttätt. Ofvanom den tillslutna öfra öppningen anbringas derefter den så kallade kondensatorn : ett starkt cylindriskt kärl af koppar, ofvantill slutande sig i en halfklotformig kupol. Det är lika högt som knådningsapparatens diameter och har hälften så stort tvärmått. Från kondensatorn och knådningsapparaten leder ett rör till en luftpump, som sättes i gång med ängkraft och pumpar såväl knådningsapparaten som kondensatorn lufttom. Medelst en i mellanvåningen befintlig manometer kan man se när luften är utpumpad. När detta skett tillslutas luftrören och ett annat mellan kondensatorn och ett vattenkärl ledande rör öppnas, hvarvid vattnet rusar in i den lufttoma kondensatorn. Genom ett vattenståndsrör utanpå denna, ser man när den för tillfället bestämda vattenmängden inkommit i kondensatorn; vattenröret tillslutes då, och ett tredje rör, mellan kondensatorn och en gaspump öppnas. Gaspumpen hemtar gas ur en gasometer, och gasometern är fylld med kolsyregas, utvecklad ur krita medelst svaf velsyra, eller på det för kolsyrevattens beredning vanliga sättet. Det i kondensatorn indrifna vattnet förvandlas härigenom till kolsyrevatten. En annån manometer i mellanvåningen angifver det härigenom i kondensatorn uppkommande gastrycket. När detta uppnått 196 engelska skålpund på hvar engelsk qvadrattum, afstänges gasapparaten och kondensatorn lemnas i hvila 10 minuter, på det att kolsyran må hinna intränga tillräckligt i vattnet. Derefter öppnas ett rör emellan kondensatorn och knådningskulan, hvarvid allt det i kondensatorn bildade kolsyrevattnet drifves af tyngden cch gastrycket ned i kulan och intränger ibland mjölet. Nu sättes knådningskoflarnes axel i rörelse medelst ångmaskinen, och efter 7 minuters förlopp är degen knädad och jäsen, samt färdig till formning och gräddning. Knådningsmaskintns nedra öppning är lufttätt tillsluten med ett slags spjell, och när detta drages undan drifs degen ut, likt bakelsedeg ur en eprits, men mycket häfiigare, till följd af det starka gasrycket. En arbetare ställer sig nu vid denna öppning och drager samt igenskjuter spjellet, en annan håller under densamma en form, hvari brödet skall bildas. Formen fylles och arbetaren skjuter den på en jernbana, som leder till en 12 fot ifrån knådningsapparaten befintlig ugn, hvari formen inskyfflas och utbytes af en annan vid ugnen anställd arbetare, mot en tömd brödform, som återskjutes till knådningsapparaten af en fjerde arbetare. Dessa fyra arbetare ombesörja sålunda brödets formning och räddning tills knådningsmaskinen är tömd och brödet bakadt. Bakugnarne äro helt och hållet af jern. Hvar ugn har två öfver hvarandra befintliga och hvart för sig fullkomligt slutna rum, insatta i en eldningsugn, hvarifrån en flameld utvecklas, som upphettar ugnen utanpå; bränslet kommer alltså icke i beröring med bakugnens insida. Hvartdera ugnsrummet inrymmer halfva baket, och man fyller först det öfra rummet., Eldningen sker med stenkol; men genom brödugnens otillgänglighet för lågan och röken hindras bränslets beskaffenhet att mverka på brödet; också röjer detta icke minsta smak eller lukt af rök eller stenkolsos. Hettan i bakugnen hålles vid 4549 C. med tillbjelp af en vid ugnen anbragt termometer. De särskilda arbetenas behof af tid. Bageriets produktion. LA Mjölets infyllning i knådningsapparaten, jemte förberedningsarbeten samt apparatens öppning och tillslutning, m. m. fordra tillSAMMANS Lusseseereesserenenan nere Set 3 minuter. Urpumpning af luft och inpumpning af gas... an oo

30 mars 1865, sida 4

Thumbnail