Article Image
Hos J. J. FLODIN (Malmtorgsgatan J4 3) och öfrige Bokhandlare, å 4 rdr 46 8 bko: KEMISK KOKoch HUSHÅLLS-BOK, ler lättfattliga upplysningar om de vigtigaste kemiska öreteglser i kök och hushåll, för att enligt naturlagarnes srundsatser tillaga och förvara födoämnena, och dergenom spara, utan att umbära, och njuta, utan att förslösa, tillika med ett bihang: Om Sjukköket. En handbok för omtänksamma husmödrar, af D:r H. KLENCKE. Bearb. af W. KJELLGREN. Denna skrift är en af dem, som genom sitt syfte och sitt innehåll tillräckligt rekommendera sig sjelfva; vi hafva endast velat fästa allmänhetens uppmärksamhet på dess tillvaro ock för öfrigt må det vara en tillräcklig anmälan från vår sida att anföra de mottoh, hvarmed boken inledes; Den. bildade menniskan skiljer sig lerigenom från den obildade, att hon, i allt hvad hon gör, är medveten om grunderna för sitt handlingssätt. — Kemien har befordrande inträngt uti männernas verkstäder och fabriker — hvarföre skulle den icke äfven bringa en tidsenlig upplysning i kusmödrarnas verkstad, köket? Boken är indelad i 20 kapitel: Om köets betydelse, om kokningen, kokvattnet; koksaltet, jäsningen, kökskärlen, spiseln och förbränningen på densamma, menniskans näring och näringsmedel, köttets kokning ock stekning, grönsakers kokmng, kaffe, tå, choko lad, mjölken i köket och hushållet , mjölrätter och bröd, ägg, förvaring Bf kött ock bäljöng, förvarintj af grön saker , inläggning i socker; förvaring af åtskilliga: för åd (potatis, frukt m. m.); samt ett. bihang om sjukköset. För alla dessa föremål och åtgärder äro de vetenskvpliga grunderna på ett populärt sätt framställda och det rätta förvaringssättet angifvet.s (Svenska Tidwngen d. 1 Maj 1858.)

9 november 1858, sida 4

Thumbnail