Article Image
los JA. BONNIER har nyligen utkommit: och finnes att tillgå hos öfrige Bokhandläre i riket-å 1-Rdr 32 sk. bko: tg : lenniskans Näringsämnen, medlen att förbättra och förvara dem samt urskilja de förändringar de kunnat undergå. Af A. Payen, Ledamot af Franska Institutet m.. n. Efter andra Franska upplagan öfversatt och bearbetad med tillämpning på Svenska förhållanden. Innehåll: I. Hvad är en sund näringsprocesst — TIL. Kött m. m. — III. Sätten aft förvara kött m. m. — IV.Åtskilliga andra ätliga produkter af djuren: Hud, Senor, Blod, Ägg m. m. — V. Fela närande ämnen, som härleda sig från djurriket, såsom Smör m. m. — VI Sockerhaltiga näringsämnen. — VII Stärkelsehaltiga näringsmedel. — VIL Sädesarterna eller Cerealierna, — IX. Potates och Batater. — X. De ätliga frön af Leguminoser (Skidväxter):Bönor; Ärter.m. m.:— XI. Bröd: om, Brödbakning, Förskämning, Förfalskning m, m, — XII. Köttiga eller Sockerhaltiga frukter. — XIII Grönsaker. — XIV, XV XVI. Chocolad, Kaffe, Te; — XVII: Brycker: Dricksvatten, Vin, Cider, Öl, Alkohol, Likörer. — XVIIL Nutbritionens teori eller menniskans normala näring, — XIX. Lyxfödvämnen m. m.

26 maj 1858, sida 4

Thumbnail