BLANDADE ÄMNEN. Tillverkning och konservering af is I Amerika. Såsom bekant, kunna vi här i norden för intet erhålla denna vara i hura stor -mängd som helst, och ändock göra vi föga bruk af densamma. Under våra varma somrar kunna vi vid många tillfallen ej få ett glas friskt vatten, vin eller annan dryck, och ej heller kunna vi konservera sådana matvaror, som i hettan snart öfvergå till förruttnelse.. I de sydliga länderna deremot, hvarest isen måste med konst beredas, eller dit densamma måste hämtas från nordligare trakter, är isen på samma gång en nödvändighetsvara och en läckerbet, som ej får saknas på något bord. Vi kunna ej undskylla oss med svårigheten att bevara isen under sommaren, ty i varmare lånder måste naturligtvis denna svårighet vara vida större. En förträfflig iskällare kan fås så godt som för intet. Hufvudsakligen vid dess konstruktion är att omgifva isen med dåliga värmeledsre Härtill kan man välja sågspån och kolstybbe. Mean instänger den till källaren utsedda platsen med dubbla gärdesgårdar, lemnande 1 å 1!, alns mellanrum mellan desamma. Detta mellanrum fylles med sågspån eller sågspån och kolstybbe. I senare fallet är det förmånligt att lägga sågspånen närmast den yttre och kolstybben