ångan ledes från pannan (beräknad för 12 Hästkrafter) genom ett större rör af koppar; från denna cylinder delar sig ångan genom. ett rö: till. hvarje. kittelbotten, äfvensom till uppvärmning af; matsalen och en valtenreservoir, som förser inrättningen med vatten till diskning o. 8. v. När nu alla nödiga; viktualier, grönsaker och ingredienser samt vatten finnas i en kittel, påsläppes ångan och inkorumer. då man vrider på en kran, i midten: af: kittelns botten, genom -en ventil: försedd. med en spiral, hvilken gifver efter för ångtrycket. Efter några minuters! förlopp börjar: kokningen. — Så anart maten är färdig, upphälles den :med skopor uti en s: kovarmhöllare, son: består af tvenne jernkittlar, den ena inuti den andra med ett mellanrum af 1, tum mellar bådas; i hvilket ångan,cirkulerar: Denyttre a dessa kittlar är 2 alnar och 3 tum i diameter. 1 aln och 20 tum djup, omklädd med en jernbandad och oljemålad trätunna, och bar ett tölock med två derpå befintliga luckor, hvarigenon: maten uppöses. Här hålles nu maten under serveringen vid en lagom värme. — För att unde pågående kokning kunna påspäda kallt vatte: 1 kittlarne, går från kallvattensreservoiren, son ligger uppe i vinden, ett vertikalt rör ned i midten af alla kittlärnes centrum och sluta uti en horisontelt liggande pip, hvilken, genom en muffling går an att vrida öfverhvil: ken af kittlarne man behagar. Det ångrör, som uppvärmer matsalen, följer foten af den samma väggarne utefter, och omslutes af ex gexombruten trätrumma. Den kondenserade ängan afrinner genom afloppsrör uti rännst:nen på gården. Det kalla vattnet uppumpea medelst handkraft i reservoirten, men är inrättningen betänkt att, medelst en-applicera minåre maskin, få såväl vatten. uppumpad: som kålen hackad: — Öfver alla kittlärne är en stor, gemensam kupa eller fång, för at! hindra ångan att sprida sig uti rummet; denn: köpa slätar i en träskorsten försedd med luckor; hela kökstaket för öfrigt slutar if spets eller nock, och är dessutom förs:dt med tvenn: dylika skorstenar, men är detta ändock ej tillräckligt att hålla rummet fritt från ångo, som tvärtom under kokning deraf. är alldeles uppfyldt. — Golfvet är lagdt med klinktegel på kant, och alla väggar ända SEP till taket inklädda med oljemåladt trä. På take: äro tvenne stora fönster anbragta, fastän för ster finnas på den ena af långväggarne; uven ju mera ljust och luftigt detta kök kan göras, desto bättre, ty derigenom befordras den ytterliga renlighet och ordning, utan hvilka aldrig en sådan inrättning skulle kunna; exi-! gtera. Kring tvenne af -väggarne finnas hvita, skurade träbord, hvarpå måten, d. v.s. köttet och fläsket, delas, talrickar, knifvar och gafflar uppsättas samt brödet skäres med en; knif, som gör hvarje skifva lika stor; på den fjerde väggen äro utdelningsfönstren, försedda med ett inre och ett yttre klaffbord, som under serveringen slås upp — tvenne fönster gå till matsalens servering och tvenne till de hämtandes. Köket är 164, aln långt, 14 alnar bredt, eger direkt kommunikation med en yttre och en inre gård — på hvilken senare kött och fläsk lägges i blöt, knifvar skuras samt disknings:och rengöringsarbetet verkställes — dessutori med skalningsrummet, alla källare med förvaringsoch skafferirummen på vinden, med mästerkockens rum samt slutligen med matsalen, som är 23 alnar lång och 10 alnar bred. I denna matsal äro vid 4 bord inalles 90 kuverter, men man har funnit, att matsalen borde vara minst dubbelt så stor, för att kunna motsvara ändamålet. På denna sals ena kortvägg finnas 2 dörrar, en inoch ena utgångs. Ute i förstugan bredvid ingångsdörren finneg ett biljettkontor, hvarest man för 11 sk. köper sig en biljett, hvilken man, sedan man kommit in i salen, vid serveringsfönstret utbyter mot sin matportion, som man förtär vid ett ytterst propert dukadt bord, försedt med knifvar, gafflar och skedar, peppar och saltkar, senapsburk och ättiksflaska. Sedan man ätit, aflägsnar man sig genom utgångsdörren, för att förekomma trängsel och oreda. Under spisningen iäkttages den strängaste ordning, renlighet och bygglighet i tal och åtbörder, vid fara att gemast blifva utvisad, om man deruti skulle brista, — KI. 11 f. m. är maten färdig och serveras till kl. 2, då inrättningen stänges. På 25 minuter bespisas en omgång, d. v. s. 90 personer, och måste dessa sedan lemna plats för 90 andra, så att, mellan 11—2, cirka 700 personer är mättade; de åter, som hämta sin mat, måste köpa biljetter vid ett annat kontor, formera kö, som går genom en slingrande träbarrier, och itur och ordning få sin portion. — Vid ingångsporten till bygnaden finnes alltid uppspikad matsedel, såväl för dagen som för den följande, äfvensom uti de offentliga tidningarne matsedeln för den kommande veckan finnes införd hvarje lördag. — Kl. 6 f. m. komma kockarne, sedan ångpannan redan kl. 5 bl vit eldad, kl. 11 är allt färdigt och efter kl. 2, då inrättningen blifvit stängd för allmänheten, börjas diskningsoch rengöringsarbetet samt preparationerna för nästa dag, såsom skalning af potates, kålhackning åc. äc. och fortfar detta till kl. 6 e. m. då hela inrättningen stänges: till. För attkunna erhålla varmt vatten till åkning ledes -ett af rören från ångpannan in isen pålett af borden stående i reservoirmed kallt vatten, som deraf sättes i kokning. i Då jag kom till inrättningen, var kl. mel-l lan 10—11 f. m,, således under värsta brådskan i köket; det var för ögonblicket omöj-! ligt att böra och se någonting, ty bullret från i den i skittlarne arbetande ångan, äfvensom ! spridandet af densamma kring hela köket,l KRETA OOEESEÄDLS NT RUD nr MDS HR SÖRENS DRAR Ne TE — Ack, miss Nina, det är inte nog med dett