Article Image
Af trycket har utkommit ech sä!jes hos Bokhandiaren T. V. SÖDERLUND (Stadssmecjegatan Af 9) och de flesta Bokban laro i riket, å 4 Räar 46 8 bko: Tredje Upplagan af VENSKA KOCKEN. na nästan helt och bållet omarbetade u;plaga är tilökad med 292 till det mesta nyare rätter, sem först på sista åren kommit ä allmännare bruk, och hvilka författarisnan pröfrat vära smakliga och ändamålsen!ga. Aon yttrar i sitt företa!, att denna omarbetnicg och ti 1ökning är frakten al den erfarenhet hona påisednar: åren vunnit om rmatredningen inom åtskilliga af bufvudstaders förnämsta kök, men att denna erfarenhet likväl icke gifrit henne anledning att frånträda de hufvudgranier för matlagningen, som hon förat under 50 är följt, och hvilka syats henno bäst egnade att uppfylla kokkonstens förerade fordringar af enkelhet, smaklighet och erydlighet; utsn har denna sedrare erfarenhet tvertom alltmera stadfästat dessa principer, ehuru de i åtskill ga vässndtliga delar (hvilka serskildtuppriknas) afvika från föreskrifterna i de kokböcker, som täflat med Kocken orm allmänhetens bifall. Vidare yttrar hon, att ehuru hon tillbragt sin första tid såsom kokfru å landet och lärt sig väl känna dess behof, bon dock ej här gifvit detta något öre:räde, utan gått en sådan medelväg, som hon ansett bäst böra uppfylla både stadens och landeis behof. flvad beträffar förvaringssätten, samt brygd, bak och flera mnen, i hv.lka Sverska Kockens företräde, alltifrån dess första upplaga, varit afgjorst, så bafva de i det närmaste bibehållits oförändrade, hufvudsakligen blott med tillägg af några nyare förvaringssätt. Då redan de förra upplagorna vunnit det bifall, att omkring 6000 ex. blifvit försålda, hoppas man för denna ännu en lifligare afsättning, helist priset är detsams a som förut, oaktadt boken biifvit ökad med omkring 100 sidor och innehåller flera numror (inalles 1237) än någon annan kokbok.

18 april 1851, sida 3

Thumbnail