sig, så ämmnar jag icke desertera från min pligt eller uppgifva n min rätt att verka i deras tjenst, — det synes af sjejelfva anledningen till att jag nu drager mig tillbalaka. Vid ett eller annat tillfälle, dock troligtvis b blott något mera märkligt, vill jag till och med söka hålla på den fördelen att hafva tillgång till en stor läsande publik. och under namnet Nord og Syd uutsärda ett (icke obligatoriskt) häfte, naturligtvis utan att någon har abonnementsförpligtelse at emottaga det. Till dern som funutit att jag under denna tid uttalat något godt och som derföre hysa välvilja mot Nord och Sydv, skulle jag gerna önskat ställa några hjertligt tacksamma ord, om jag icke fruktade för att inblanda den minsta grad af känslosamhet i denna sak. — DE!N KOLOSSALA KRISTALLKARAFIN gom från en fransk glasfabrik afsändes till Londoner-expositionen harr, enligt berättelser i engelska tidningar, gått söndeer vid utpackningen. — NYTTT SÄTT ATT BEVARA GRÖNSAKER. Förste trädgåårdsmästaren hos Societ centrale dagriculture ii Paris, Masson, har med framgång företagit sig aatt till hevarande af torkade grönsaker använda dett af engelsmännen länge begagnade sättet att inpaclka hö för armeens behof; medelst en hydraulisk press sammantrycker han dem till högst obetydligt omfång. De hålla sig sedan huru länge som bhelstt, så vidt man hittills hunnit utröna, och intaga garnska litet rum emot hvad de förut intogo. Masson torkar dem först i ett slags torkrior, der en jemn värma af 35? underhålles; derefter sammanpressas dee. Vid franska vetenskapsakademiens sammankomst:t den 50 Mars förevisades åtskilliga prof från Masssons fabrik. De liknade trästycken, om 4 decimetersrs (4 verktums) sida och 2 millimeters (!?,; tums) tjoccklek, samt innehöllo dels kål, dels vextämnen till gzrönsoppa (julienne), dels spenat, rotsaker, frukt, o. 18. v. För tillagningen läggas de i ljumt vatten tills vexterna återtagit sin ursprungliga volym, och kokas sedan. Vid de genom akademiens försorg anställda försök befunnos dessa vextämnen alldeles sådana till smak, som om de varit färska. Ea på korvetten Astrolabe den 29 Januari 1847 inlastad låda med kål af Massons preparation medfördes under en verldsomsegling och öppnades i början afJanuari 1831, således efter nära 4 års förlopp; kålen snrättadess då på vanligt sätt och smakade förträffligt. Sammenpresscingen är så stor, att en kubikmeter imnehåller kål till 46 000 å 48 000 rationer, om 200 grammer hvar. Akademiens kommitte har förklarat att Masson sammanpressar kål för billigare pris, än kålens förvandlande till surkål skulle kosta. — FÖRBÄTTRING I SÅCKERBEREDNINGEN. I franska vetenskapsakademiens sammankomst den 30 sistl. Mars omnämndes, men utan närmare uppgift om sättet och blott i anledning af en tvist om uppfianingsäram emellan hrr Peligot och Rousseau, ett nytt ätt att tlillgodogöra det såcker, som kan finnas qvar . melass : och sirap; det utfälles först medelst kalk, edan väätskan, hvari det befinnes, blifvit bragt till 55 Bauom. Sättet att sedan uttaga såckret ur fällningen har Rousseau gjort till föremål för ett patent.